Mehmet TIRPAN

Kanserle Yaşam ve Dayanışma Derneği (KAYADER) Başkanı Ayşe Sarı, 1-31 Ekim ayının Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı olarak kabul edildiğini bu kapsamda toplumda duyarlılık oluşturmak adına etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Son yıllardaki tanı ve tedavi gelişmeleri sayesinde meme kanseri artık ölümcül bir hastalık olmadığını ifade eden Sarı: “Son yıllardaki tanı ve tedavi gelişmeleri sayesinde meme kanseri artık ölümcül değil, kronik bir hastalık olarak görülüyor. Erken teşhis için özellikle 40-69 yaş arası kadınların meme kanseri taramalarını yaptırmaları çok önemli” dedi.

Meme kanserinin kadınlarda sıklıkla görüldüğünü aynı zamanda erkeklerde de yüzde 1 oranında görülen bir hastalık olduğunun altını çizen Sarı: “KAYADER olarak; ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ diyerek ay içerisinde bu konuda farkındalık kazandırmak ve bilgilendirmek amaçlı etkinlikler düzenledik. Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her sekiz kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse yüzde 96’ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de 1-31 Ekim tarihleri arası, meme kanseri konusunda bilinçlendirme, eğitim ve taramalarla değerlendirmektedir. Meme kanseri 30 yaş öncesinde oldukça nadir görülmekle birlikte bu yaşı takip eden yıllarda görülüş sıklığı açısından tırmanış göstermektedir. Meme kanserinin görülme sıklığı, menapoz döneminde hafif bir azalmayı takiben menapoz sonrası yıllarda yavaş eğilimle sürekli devam eden bir artış göstermektedir. 20 yaşından sonra ayda bir kez her kadının kendi kendini muayenesi yapması, yılda bir kez doktora görünmesi ve bazı görüntüleme tetkikleri erken teşhiste büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.