MEHMET TIRPAN

Sivas-Tokat-Yozgat ve yörelerindeki Magmatizmaya bağlı olarak gelişmiş cevherleşmelerin araştırılması, Sivas-Erzincan-Malatya Metalik Maden Aramaları 2019 yılında da devam ettirilecek.

Maden Karmaşığı Polimetal Maden Aramaları kapsamında Malatya ve Sivas’ta arama çalışması yapıldı. 2018 yılında mevcut ruhsat sahasında gerçekleşen sondajlardan elde edilen veriler ışığında çalışmalara yön verilerek 2019 yılı için sondaj çalışmasının yapılması planlanıyor. Sivas-Erzincan-Malatya Metalik Maden Aramaları Projesi kapsamında ise, Sivas, Erzincan ve Malatya Kamp yeri olarak belirlendi. Divriği/Sivas Projesi kapsamında Yellice, Ölçekli-Akmeşe ve Akçaşehir-Mursal ruhsat sahalarında 2018 yılı içinde toplam 5 bin 996 m sondaj çalışması gerçekleştirildi. Sivas-Kangal sınırında yer alan Yellice ruhsat sahasında; altın potansiyeline yönelik olarak 3 bin 702 metre sondaj yapıldı. Akmeşe sahasında, manyetik anomaliyle belirlenen olası demir cevherleşmesine yönelik olarak bin 686 metre sondaj yapıldı. Ancak ekonomik boyut oluşturacak cevherleşme tespit edilemedi. Yellice sahası ile benzer litolojik, jeokimyasal ve alterasyon özellikleri sunan ve Mursal Bucağı civarında yüzeyleyen Mursal siyenitoyidinin Au potansiyeline yönelik olarak 2018 yılında 20 lokasyonda toplam 10 bin metre sondaj çalışması planlandı be bir kısmı gerçekleştirildi.

Sivas-Tokat-Yozgat Yörelerindeki Magmatizmaya Bağlı Olarak Gelişmiş Cevherleşmelerin Araştırılması Proje kapsamında Sivas, Tokat, Yozgat kamp yeri olarak belirlendi. Proje kapsamında, Tokat-Artova-Karkıncık ruhsat sahasında genel ve tahkik jeokimya, prospeksiyon ve detay maden jeoloji çalışmaları ile sondajlı arama çalışmaları yürütüldü. Ruhsat sahasında yürütülen çalışmalar sonucunda farklı tip ve türlerde cevherleşmeleri barındıran Fe (manyetit)-Cr oluşumları, yoğun silis damarları içeren silika karbonatlar (lisvenit), silisleşmiş silis damarları içeren diyabaz blokları ve silis-hematitçe zengin manganlı radyolaritler keşfedildi. Çalışmalar 2019 yılında da devam edecektir.