MEHMET TIRPAN

İl Genel Meclisi’nin dördüncü oturumunda Zara’nın bazı köylerine su membası tahsisi yapılması ve su sayacı takılan ve takılmayan köyler konuşuldu. Su membası yapılan köylere meclisin 2020 yılında aldığı karar doğrultusunda su sayacı takılması zorunluluğunun getirildiğini hatırlatan Ak Parti Grup Başkanvekili Abdulkadir Demirel, su tahsisi yapılacak olan köylere suyun israfının önlenmesi ve adaletli kullanım sağlanması adına su sayacı taktırılması talebinde bulundu. Bazı il genel meclis üyeleri ise su sayacı ile ilgili köylerde yaşadıkları sorunları dile getirerek su sayacı takılması noktasında ısrarcı olamadıklarını köy halkının isteği doğrultusunda ancak su sayacı takılabildiğini söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş ise, İl Genel Meclisi’nin köylere su sayacı taktırılmasını sağlamak adına su tahsisi yapıldıktan sonra veya yapılmadan önce su sayacının zorunlu hale getirilmesini doğru bulmadığını, köylerin su sayacı takmalarını sağlamak adına asıl ihtiyaç olmayan hizmetlerin bölgeye yapılmasında ön şart olarak konulabileceğini söyledi.

Son yıllarda suyun öneminin ciddi derecede arttığını, adaletli kullanım ve israfın önüne geçmek adına meclisin aldığı kararları denetleyecek bir yapının olması gerektiğini aktaran Başkan Akkaş, “Bir tarafı siyasi olan İl Genel Meclisi üyelerimizin bu konuda karar alması veya konuşması yada su tahsisi yapılacak bölgede gidipte insanları zorlama gibi bir durumu söz konusu değil. Bürokratlarımız seçime gitmiyor ama ne hikmetse kimseyi üzmek de istemiyorlar herhalde. Su çok önemli bir konu. Suyun takip edilmesi çok önemli. Denetim yapın. Mesele sadece su boyutu değil. Diğer verdiğimiz hizmetlerde kontrol edilmeli. Hepimiz köylere ve kırsala daha fazla hizmet götürmek adına gayret gösteriyoruz ama başladığımız işlerin sürdürülebilir olması noktasında muhtarlara ve ilçe bürokratlarına görev düşüyor. Bu konuda idaremizin denetim mekanizmasını da çok zayıf görüyorum. Özel İdare çok köklü bir kurum. Kırsala hizmet götürme noktasında, hız noktasında evet yeterliliği var ama denetim mekanizması konusunda 1 ila 9 puan arasında değerlendirecek olursak bana göre 1,5 puan alır. Bu konu hakkında ilgili birimlerimizle, komisyonlarımızla çok görüştük. Burada mesele sadece hizmet değil giden hizmetin kontrolü ve denetimi yapılmalı. Maalesef kaymakamlarımızda aynı şekilde bu konuda kaygılı. Kaygı duyacaksak suyu koruma noktasında kaygı duyulmalı. Suyu korumak dışında duyulan kaygı bundan daha önemli değil ki. Suya yönelik veya diğer yapılan hizmetleri korumak ve denetlemek lazım. İl Genel Meclisimiz suyu korumak adına gerekli tedbirleri alır ama uygulama noktasında meclis üyelerimizin her birinin bir tarafa dağılarak su sayacı var mı? yok mu? Hizmet tam anlamı ile yapılmış kontrol edemez. Bu kontrolü de maalesef maalesef maalesef maalesef diyorum. Bürokratlarımızda bu konuda herhalde bir yerden bir şeyler anlarlar inşallah. Çünkü oturulan yerler sadece makam değil vebal yerleridir. Bu koltuklar sadece Allah’a karşı değil kula karşı da vebaldir. Bu meclis 1 yıldır denetim yapılsın diyor 1 yıldır çıt yok.” ifadelerini kullandı.