ADNAN HASAN FİŞENK

En iyiye sahip olma arzusu ve giderek değişen teknolojiyi takip etme merakıyla birlikte vatandaşın lüks tüketimine cebindeki para yetmedikçe banka kredilerine koşuyor.

Sivas’ta telefoncular çarşısında faaliyet gösteren esnaflardan Cengizhan Eker ; “ Şuanda işte kriz var, virüs var, ekonomik anlamda ne olacağız derken ilginç bir şekilde gelen müşterilerimizin yüzde yetmişinden fazlası bankalardan kredi çekiyor, sırf cep telefonunu yükseltebilmek için. Bizim insanımız ne olursa olsun asgari ücretle de çalışsa lüksünden vazgeçmiyor. Evinin alışverişini gıdasını almayıp gelipte 10 -11 bin liraya çektiği kredi ile cep telefonu alan kişiler var”dedi.

LÜKS YARIŞI HER GEÇEN GÜN DEVAM EDİYOR

Eker; “ Birçok müşteri geliyor elinde 3-4 bin liralık telefonu var ancak 7-8 bin liralık modelleri istiyorlar ya da işte çevresinde eşinde dostunda hangi telefon varsa daha üstüne sahip olma çabası yüzünden insanlar cep telefonlarına gerçekten maddi durumları el vermesede çektikleri krediler ile ciddi paralar ödüyorlar. Cep telefonu almalarınıda geçtik bu insanlar daha sonra çok daha zor durumlara düşüyorlar, herkes ayağını yorganına göre uzatmalı”ifadesini kullandı.

DEVLET KONTROL MEKANİZMASI OLUŞTURMALI ARTIK

Cengizhan Eker açıklamasının devamında; “Bu duruma devletimiz el koymalı bir kontrol mekanizması oluşturulması gerekiyor. İnsanların telefonu aldıkları tarihler kayıt altına alınmalı ve kişiler cihazlarını değiştirmek istediklerinde nedenine bakılmalı. Bazen alınan telefonun borcunu ödeyemeyen kişiler oluyor aldıkları cihazları daha ucuza satmak zorunda kalıyorlar resmen çifte zarar ediyorlar” diyerek açıklamasını sonlandırdı.