Aranan teröristler listesinde dört Sivaslı dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığı "ödül yönetmeliği" kapsamında, aranan teröristler listesinin yer aldığı bir internet sitesi hazırladı. Sitede, aranan teröristlerin isimleri kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve gri kategorilere ayrıldı.

Sivas nüfusuna kayıtlı 2 PKK’lı 1 DHKP-C’li birde TKP terörist listede yer aldı. Sivaslı teröristleri ihbar edip yakalanmasını sağlayanlara ise toplamda 6 milyon 400 bin TL’ye kadar ödül verileceği açıklandı. Terörle mücadele kapsamında, ihbar ve ödül mekanizmasını hayata geçiren düzenleme ağustos ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Ödül miktarı, sağlanacak bilgi, aydınlatılan suç veya ihbar edilecek fail dikkate alınarak 200 bin lirayı geçemiyor. Ancak, verilecek bu ödül suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya aydınlatılan suçun toplumda oluşturduğu infial ve etkiye göre 20 katına yani 4 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Bu kapsam da kırmızı, mavi, turuncu ve gri listede yer alan Sivas nüfusuna kayıtlı teröristlerin ihbar edilerek yakalanmasını sağlayanlara 6 milyon 400 bin TL’ye kadar ödül verilebilecek. Eğer verilen bilgi birden fazla suçun aydınlanmasına veya birden fazla failin yakalanmasına yardımcı olmuşsa, her suç ve fail için ayrı ayrı para ödülü verilmesi öngörülüyor.

LİSTEDE SİVASLI 4 TERÖR ÜYESİ

Sivas Nüfusuna kayıtlı PKK/KCK Terör Örgütü üyesi 1950 doğumlu Mustafa Karasu, yayınlanan terör listesinde kırmızı listede yer alıyor. Listedeki kırımızı kategori, terör örgütlerinin lider kadrosunu oluşturanlardan oluşuyor. Listede yer alan bir diğer Sivaslı ise 1969 doğumlu Ali Seyit Uğur, yayınlanan terör listesinde mavi listede yer alıyor. Ali Seyit Uğur’un yakalanmasına yardımcı olacaklar için ise 1 milyon 500 bin TL’ye kadar ödül verilecek. 1978 Sivas doğumlu olan Nazan Ataş, yayınlanan terör listesinde turuncu listede yer alıyor. Ataş’ın yakalanmasına yardımcı olacaklar için 600 bin TL’ye kadar ödül verileceği duyuruldu. Listede yer alan son Sivaslı ise 1981 Zara doğumlu olan Ferhat Ertürk olarak duyuruldu. DHKP-C terör örgütü üyesi olan Ertürk gri listede yer alıyor ve yakalanmasına yardımcı olacak kişilere ise 300 bin TL’ye kadar ödül verilebilecek. İhbarda bulunacakların 155 polis imdat, 156 Jandarma, 158 Sahil Güvenlik ve 140 Alo Terör İhbar Hattı numaralarını arayabilecekleri belirtildi. Listede yer alan 4 Sivaslının yakalanmasına yardımcı olacak kişilere verilecek toplam ödül ise 6 milyon 400 bin TL oldu.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların aydınlatılmasını ve suç faillerinin yakalanmasını sağlayan ihbarcı/yardım eden kişilere müracaatı halinde ve renk kategorileri doğrultusunda ödüllendirme yapılacak. Terör örgütleri içerisinde faaliyet yürüten kimlik bilgileri tespit edilemeyen, sonuçları itibari ile toplumda infial/etki yaratabilecek 3713 sayılı terörle mücadele kanunu kapsamındaki suç ve suçlulara ilişkin ihbarlar da komisyonca değerlendirilerek ödüllendirilecek. Ödül verilecek kişilere ait bilgiler kesinlikle gizli tutulacaktır. Bu kişilerin kimliklerini ifşa edenler hakkında Türk Ceza Kanunun ilgili maddelerince işlem yapılacaktır.