MELTEM DUMAN

İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, okulların açılması ile birlikte tercih yapıldığında yaşanan aksaklıkları gidermek adına velileri daha temkinli davranmaları hususunda uyardı. Tercih döneminde kulaktan dolma oluşan bilgi kirliliğini yok etmek adına açıklamalarda bulunan Aslan, “Geçtiğimiz günlerde yapılan tercihlerde bir çok hatanın yapıldığını gördük. Yapılan hatalar neticesinde açıkta öğrencilerin kalmaması için ailelerin yeteri kadar duyarlı ve bilinçli olması gerekiyor” dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, “Özellikle Liselere öğrenci yerleştirme işi konusunda hem bilgi kirliliği var, hem de bize çok telefon geliyor. Fırsat eşitliğini yaratmak için 2 türlü merkezi sınavlarla liseler öğrenci alır. Ortaokuldan mezun olanlar birde mahalli yerleştirmeyle alır. Merkezi sınavla zaten sınavı kazananlar bu okula verilen kontenjan oranında puanına göre dizilir, herkes girer. Buradaki nakiller nasıl olur, boşluk olursa oradan biri başka bir ile giderse veyahut özel okula giderse her hafta nakil isteğinde bulunabilir Veli. Yine sistemde kontenjan varsa puanı en yüksekten dizer var olanı kabul eder. Bizim sisteme manuel olarak müdahale etme şansımız yok. Peki Mahalli yerleştirme dediğimiz sınavsız okullara liselileri nasıl yerleştiririz özellikle Anadolu Liselerine Bakanlığımız yüzde 40 orta öğretim, yüzde 40 Meslek Lisesi, yüzde 20 İmam Hatip liselerine kontenjan ayırır her yıl. Her ilde bu kontenjanlar Ekim ayında, Kasım ayında veyahut Aralık ayında başlanır. Sisteme girilir, bu kontenjanlar ondan sonra kilitlenir. Ondan sonra kalan öğrencilerin mahallinde evine en yakın olan okula diploma notu ile girer. Zaten tüm öğrencilerimiz okuldan yada e-devletten veliler müracaat eder. Kayıtlar yapılır. Peki girdi benim çocuğum meslek lisesine gitti. Liseye almak istiyorum. Kontenjan yoksa diyelim burada gidemez.  Ama bunu ne yapar? Ekim sonuna kadar her hafta nakil etme bakanlığımız böyle sistemi açık tutuyor, pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe herkes müracaat edebilir. Bu müracaatın neticesinde Cuma günü sistem karar verir.  Bu öğrenci yerleştirmede bizim milli eğitim müdürlüğünün, bakanlığın hiç bir müdahalesi olamaz. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum. Sistem üzerinden sadece oluyor.  Meslek lisesine göndermek istemiyorum, öğrencinin notuna bakmak istiyorsunuz, diploma notu 50, taktir edersiniz ki 50 ortalama ile bir çocuk mezun olmuşsa Anadolu Lisesinde akademik başarıyı elde etmesi söz konusu değildir. Biz bu tür oranları da takip ediyoruz. Bu tür öğrenciler girdikten sonra yüzde 70-80’i sınıf tekrarı oluyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak Ergüven Aslan, öğrencilerin tercihleri kadar başarı notlarının da okul yerleştirilmesinde önemli rolünün olduğunu da sözlerini sonlandırdı.