MEHMET TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Tarım noktasında Sivas’taki ürünlerin analizinin detaylı bir şekilde yapıldığını, Türkiye’de yetkili sınıflandırıcı hizmeti veren Borsaların içerisinde Sivas’ın üçüncü sırada yer aldıklarını söyledi.

Anlaştıkları lisanslı depolarda mühendisleri ile hizmet verdiklerini belirten Başkan Hastaoğlu, “Hububat ürünlerinin hepsinin lisanslı depolarda muhafaza edilmesi zorunlu. Bizim görevimizde  depoya koyulan ürünleri sınıflandırmak. Laboratuvarımızda yapılan ölçümlerde ürünün sınıfını belirliyoruz. Yapılan kalite sınıflandırmasına göre ürünün fiyatı belirleniyor. Her lisanslı depoda da mühendislerimiz görev alıyor” dedi.

Türkiye genelinde Yetkili sınıflandırıcı belgesi olan odanın çok az olduğunu aktaran Başkan Hastaoğlu, “Yetkili sınıflandırıcı laboratuvarımız var. Anlaştığımız lisanslı depolara hizmet veriyoruz. Lisanslı depolarda bulunan ürünleri kontrol ediyoruz. Her bir lisanslı depoda bizim 2 mühendisimiz var. Şuanda borsamız bünyesinde çalıştırdığımız 20 mühendisimiz var. 3 lisanslı depo ile de görüşmeler bitmek üzere. Anlaşma yapılırsa 6 mühendis daha istihdam edeceğiz. İnşallah her sene istihdam sayımızı artıracağız. Ne kadar çok depo ile anlaşma sağlarsak o kadar fazla istihdam sağlamış olacağız Türkiye’de yetkili sınıflandırıcı olan yaklaşık 4 Borsa var. Bu durumda bizim için bir avantaj. Sivas olarak bir çok ile örneğiz. Laboratuvarlarımız geliştirdik geliştirmeye de devam ediyoruz. Yeni cihazları bünyemize kattık. Detaylı incelemeler yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.