HÜSNE AKKAYA

Sivas’ta 79 yaşındaki Prof. Dr. Yener Okatan, Dünya küresini halı şeklinde işledi.

1963 yılında Türk ve İslam Eserleri Müzesini gezerken orada gördüğü bir Selçuklu halısından etkilenen Okatan, daha sonra halı dokumayı öğrenerek, 2005 yılında Sivas’a gelerek küre halıyı dokudu.

Bu işe nasıl başladığını anlatan Prof. Dr. Yener Okatan , “Bu işin hikâyesi 1963 yılında başladı. Ben Süleymaniye’de okurken orada Türk ve İslam Eserleri Müzesini gezinirken orada bir halı gördüm. O halıdan daha önce hiç görmemiştim. Halı üzerindeki bazı desenler yüksek bazı desenler alçak kırpılmıştı. Selçuklu halısı olduğunu öğrendim ve ilgimi daha çok çekti. Daha sonra Türkiye haritasını dağlar ve ovalar yüksek bir şekilde halıya işleyebilir miyim düşüncesi oluştu bende. Bu fikirlerle müzeden ayrıldım. Daha sonra bu fikrimi Dünya Haritası işleyebilirim şeklinde geliştirdim ve halıcı olmadığım için bir takım araştırmalar yaptım. 1963 yılından 2005 yılına kadar çeşitli bölgelerde görev aldım ve bu fikirle ilgili araştırmalar yaptım. Daha sonra 2005 yılında emekli olup Sivas’a gelince tezgahı da yaptırdım küre halıyı da dokudum. Halk Eğitim Merkezine kursiyer yetişmesi konusunda önerilerde bulundum ve 10 kursiyerle çalışmalara başladık. Bildiğim kadarıyla Dünya’da kıyasıya yarışan iki tane müze var. Birisi New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi diğeri de Paris’teki Louvre Müzesidir. Bu müzeler bende şu var ama sende bu yok diyerek karşılıklı yarışıyorlar ama ben de diyorum ki Sivas’ta küre halı var ama sizde yoktur. “ dedi.

Kursiyer Nafiye Kip ise iki ay süre ile kurs gördüklerini belirterek, “Yaptığımız küre halı çok zevkli. Herkese ben kursa katılmasını tavsiye ediyorum. Dokuma işi yaparken Dünya Küresinin üzerinde işlem yapıyoruz ve renk kullanmıyoruz. Küre üzerindeki renklerle dokuma yapıyoruz. Küre dokuma işlemi kişiye göre değişir ama küçük küre ortalama bir ila iki ay arasında dokunabilir.” şeklinde konuştu.