MEHMET TIRPAN

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Hayvan Pazarının açılmasının ardından Sivaslıların kurbanlık hayvanlarını almaya başladığını, hayvan pazarının kurban bayramının son gününe kadar açık kalacağını söyledi.

İlimizde her hangi bir kurban sıkıntısı olmadığını aktaran Hastaoğlu, “Bu sene kurban sayımız geçen seneye göre oldukça iyi. Fiyatlarda oldukça iyi. Son günlerde fiyatlarda bir nebzede olsa düştü. Satılan hayvanların herhangi bir sağlık problemi yok. Aynı zamanda büyükşehirlere de Sivas’tan hayvan nakliyatı yapılıyor” dedi.

Dişi hayvanların kesiminin yasak olduğunu da hatırlatan Hastaoğlu, “Dişi hayvanların kesimi bildiğimiz üzere yasak. Sadece damızlık vasfını yitirmiş dişi hayvanlar kesilebilir. Özellikle kurban döneminde vatandaş dişi hayvanın gebe olduğunu bilmiyor alıyor. Gebe hayvandan buza çıkınca insanlar pişman oluyor ancak iç içten geçiyor. Dişi hayvan kesimine bu yönden olumlu bakmıyoruz. Dişi hayvan alımı satımı serbest ancak kesim yasak. Genelde de dişi hayvanların kesilmemesi lazım. Kurbanlık alırken erkek hayvanları tercih edelim. Aynı zamanda hayvan alırken kulak küpesinin olup olmadığına dikkat edelim. Kulak küpesi o hayvanın kimliği anlamına geliyor. Küpe sayesinde hayvanın kaç yaşında olduğu, sahibinin kim olduğu, hangi cins olduğu kayıtlardan tespit edilebiliyor. Küpesi olmayan hayvanları kesinlikle almayın. Fiyat noktasında yıllar öncesinden itibaren Kurban Bayramına 1 aya kala fiyat noktasında açıklamalar yapıyoruz. Hayvan alan ve hayvan satan arasında fiyat noktasında uçurumlar olmasın diye fiyat belirliyoruz. Besiciler ve tüketiciler fiyatlara uyuyor. Kesim noktasında et kombinalarımız ve Sivas Belediyesinin tahsis ettiği alanlar çok güzel. Kombinacı arkadaşlarla görüştük. Büyükbaş hayvanların kesim ücretini 450 TL olarak belirledik. Deri kurban sahibinindir. Deri kesim parası olarak verilemez. Küçükbaş hayvan kesimi de 100 TL olarak belirlendi. Hayvanlar 4 parça haline getirilip mal sahiplerine teslim edilir” ifadelerini kullandı.