MEHMET TIRPAN

İl Müftüsü Yusuf Akkuş, Alo Fetva hattına gelen sorular üzerine kurbanlık hayvanın alınması ve hayvanın ölmesi halinde ne yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi.

Akkuş, kurbanın Allah’a yakınlaşmaya vesile olduğunu, kurbanlık alınan hayvanın ölmesi durumunda kimlere yeniden kurban alınarak kesilmesinin vacip olduğuna açıklık getirdi.

İl Müftüsü Akkuş, “Satın alınan kurbanlığın kesilmeden önce ölmesi halinde satın alan kişinin ekonomik durumuna göre farklı hüküm uygulanır. Şayet kişi varlıklı ise yenisini alıp onu keser. Çünkü kendisine vacip olan kurbanı kesmiş değildir. Fakat yoksulsa yenisini almasına gerek yoktur. Çünkü yoksula kurban vacip değildir. Satın almakla, satın aldığı hayvanı kesmeyi kendisine vacip kılmıştır. Aldığı hayvan ölünce vücubiyet düşer ve yenisini almak gerekmez” dedi.

Kuyruksuz veya kuyruğu kesik koyunlar kurban edilir mi? sorusuna da cevap veren Akkuş, “Doğuştan kuyruksuz olan veya besili olması için küçük yaşta kuyrukları boğulmak suretiyle düşürülen koyunların kurban edilmelerinde bir sakınca yoktur. Ancak bir kaza ile değerini azaltacak şekilde kuyruğunun tamamı veya yarısından çoğu kopan hayvanın kurban edilmesi caiz değildir” şeklinde konuştu.

KURBAN ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Kurban alınırken yaşına ve sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İl Müftüsü Akkuş, “Kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerektiğini, bu da; deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önemli. Bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz” ifadelerini kullandı.