MEHMET TIRPAN

İl Müftüsü Yusuf Akkuş, Kurban Bayramının yaklaştığını vatandaşların kurbanlarını almaya başladıklarını ve vekaletle kurban kestirmek isteyen kişilerin vekaletlerini verdiğini söyledi.

Bu konuda Alo 190 Fetva hattına sorular geldiğini aktaran Akkuş, “Fetva hattına gelen sorulardan anlıyoruz ki kurbanla ilgili oldukça fazla soru var. Kurban terim olarak yaklaşmak demek. Kurban kesmek Allahü teâlâya bizleri yaklaştırıyor. İbadetlerin amacı kişiyi cenabı Allah’a yaklaştırmak içindir” dedi.

Yaradana yaklaştıran bu ibadetlerde kişi için çok büyük önem arz ettirdiğini aktaran İl Müftüsü Akkuş, “Kurban bayramında belirli şartları taşıyan hayvanları Allaha yakınlaşma manasıyla kurban etmeliyiz. Bütün ibadetlerin özünde takva vardır. Öncelikle niyetimizin sağlam olması gerekli. Kurbanlarımız kurban bayramının 3 günü akşamına kadar usulüne uygun olarak kesilebilir. İbadetlerde temel bazı şartlar var. Bazılarında bu şartlar özelleşebilir. Müslüman olmak, akıllı olmak ve bluğ çağına ermiş olmak bütün ibadetlerde temeldir. Kurban da temel ihtiyaçlarından fazla mala sahip olan insanlar kurban keserler. İmkanı olmayan kişiler kurban kesmekle yükümlü değil. İmkanım yok kredi çekerek kurban alabilirmiyim diye sorulur. Dinimiz bizi maddi imkanınız yoksa kurban kesmeye zorlamıyor” ifadelerini kullandı.

KURBANLIK HAYVAN NASIL OLMALI

Kurban olacak hayvanlar ve kurbanlıklarda dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgiler veren İl Müftüsü Akkuş, “Koyun, keçi, sığır ve manda gibi hayvanları kurban ediyoruz. Koyun ve keçinin 1 yaşını doldurması gerekli. Sadece koyunda 6 ayı bitirmiş neredeyse annesi kadar gelişmişse o hayvan kurban edilebilir.  İnek ve mandalarda 2 yaşını bitirmiş olması lazım. Develerin de kurban olabilmesi için 5 yaşını bitirmiş olması lazım. Hayvana bakıldığında hayvanın üzerinde onun değerini düşürecek bir eksiliğin olmaması lazım. Kuyruğu yarıdan kopan, bir boynuzu olan, memeleri kesilmiş, ağzında dişleri olmayan, topal olan ve hastalıklı olan hayvanlardan kurban olmaz. Kurbanımızın etini kanını değil ama takvayı rabbimize sunuyoruz. Biz bu ibadetimizi rabbimize gönderiyoruz. İbadetimizi de düzgün yapmak lazım” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.