MELTEM DUMAN

Halk arasında ‘Çorapçı Hanı’ olarak bilinen İhramcızade Sanat ve Kültür Merkezi yeni dönemde kursiyerlerine ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Bir dönem Sivas’ın evliyalarından olan İsmail Hakkı Toprak Efendi’nin de kaldığı 29 odalı Çorapçı Oteli olarak bilinen İhramcızade Sanat ve Kültür Merkezi Müdürü Ümit Hüseyin Çelik kültür merkezinde gerçekleşen kurs faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çelik, “İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezimiz  büyüklerimizin bildiği şekliyle ‘Çorapçı Hanı ve Çorapçı  Oteli ‘olarak bilinen aşağı yukarı 170 yıllık tarihi bir geçmişi olan sonradan belediyemiz tarafından satın alınıp aslına uygun olarak restore edilmiş, şekliyle bugün faaliyetine devam ediyor. Burada 1950’den 1969 yılına kadar İhramcızade Hakkı Toprak hazretleri adındaki bugün Ulu Cami’mizin bahçesinde kabri bulunan nakşi bendi tarikatının Haridiye kolu, müritlerinden kendisi. Burada 19 yıl ikamet etmiş yani otelde, dini tedrisatın dini eğitimin biraz sıkıntılı olduğu süreçte burada bir nevi kamufle olmuş aslında. Yani burada ders yaptırmış, zikir yaptırmış. Şehir dışından gelen talebelerinde otelde barınmalarını sağlamışlar. Her iki işi birden görmüşler. Hem barınma imkanı hem de burada İhramcızade’den ders almışlar. Daha sonra bina tarihi ömrünü artık bitirme aşamasına gelmiş. Yıkılma aşamasındayken 2010 yılında belediyemiz burayı satın aldı ve 2012 yılında 2 Ağustos 2012’de yani İsmail Efendi’nin ölüm yıl dönümüne denk gelen günde burasının açılışı yapıldı” dedi.

5 yıldır Kültür Merkezinde Müdürlük Yapan Çelik, “Hanımızda 6 tane odamız var. Bu odalar eski sistemden yer döşemeleriyle döşenmiş vaziyette. Yani bir nevi İhramcızade‘nin hatırasını gelen insanlara anımsatmak yaşatmak için düzenlemiş bulunduğumuz 6 tane odamız var. Yani kendisinin makam odası müzesi, muhabbethanesi, Kuran-ı Kerim Tilavet odası gibi odalarımız var. Gelen misafirlerimiz orada girip resim alıyorlar. Onun dışında toplamda 29 odamız var.  14 oda aşağıda 15 oda yukarıda var. Diğer yukarıdaki odalarda dersliklerimiz var. Alt katta ise unutulmaya yüz tutmuş gelenekli sanatların yaşatıldığı sanat atölyelerimiz var,  bunlardan bahsedecek olursak ahşap oyma, ahşap üzeri metal işleme kaplama, ebru sanatı, hat, tezhip kaligrafi, ahşap boyama, Nuri Demirağ’ın yapmış olduğu, uçakların maketlerini   yaptığımız uçak atölyelerimiz gibi Kuran-ı Kerim sınıfımız gibi 10 dalda sanat atölyelerimiz var. Belediyemiz buradaki atölyelerde devam eden ustalarımızdan hocalarımızdan kira parası, doğalgaz parası gibi hiç bir şekilde ücret almıyor. Buradaki ustalarımız ücretsiz olarak barınıyorlar burada.  Türkiye ‘de belki ilk 5’deyiz bu alanda da faaliyet eden. Yani Sivas halkı burayı çok bilmez ama burayı sanatla barışık olan seven, merak eden insanların uğrak mekanı. İstanbul’dan yazın çok miktarda misafirlerimiz gelir ve hepsinden bol miktarda teşekkür alıyoruz” şeklinde konuştu.

2 yıldır pandemiden kaynaklı öğrenci kursiyer sayısını azalttıklarını belirten Çelik, 10 dalda kursların olduğunu şuan 8 tane kursun açıldığını, dönem sonu Mayıs ayında ortaya çıkan eserleri sergi düzenleyerek halkla buluşturacaklarını da sözlerine ekledi.