SÜMEYRA DENİZ

2014 seçimleri öncesinde verilen Kültür ve sanat sokağı projesi vaadinin hayata geçirilmesi bekleniyor. Projenin tarihi DDY lojmanlarının ilgili kurumdan, kimsenin mağduriyeti olmaksızın, devralınmasıyla gerçekleştirilmesi bekleniyor. Her bir evin restore edilerek birer kültür sanat evine dönüştürülmesi hedeflenen çalışmada kentteki sanatkârların bir araya gelerek bölgeye de canlılık kazandırması amaçlanıyor. Sivas Belediyesi’nin resmi web sitesinde de yer alan proje hakkında “Kültür Sanat Sokakları” adı bile bir şehir için atmosfer değiştirici. Sanatkârlarımız bu sokaklarda bir arada olacak, çalışmalarını birlikte yapacak; ressamlar, el sanatı ustaları, müzisyenler faaliyetlerini ortaklaşa gerçekleştirecekler” İfadeleri yer alıyor.

Tren Garı Binası, Sivas’ın merkezinde şehrin güneybatısında halk arasında İstasyon Caddesi olarak bilinen İnönü Bulvarı sonunda yer alıyor. 1930 yılında Sivas’a tren hattının gelmesiyle birlikte yapımına başlanılan ve 1934 yılında tamamlanan lojmanlar, Sivas’taki Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisinin nadir örneklerinden birini oluşturuyor. Tarihi lojmanların Kültür ve Sanat Sokağı Projesi kapsamında değerlendirilerek şehrin önünün açılması bekleniyor.

 

VALİ GÜL LOJMANKLARI DEĞERLENDİRMEK İSTEMİŞTİ

1934 yılında yapımı tamamlanarak, TCDD lojmanları olarak kullanılan ve 2007 yılında da tescillenen lojman binalarının şehirde prestijli bir görünüme kavuşması amacıyla Vali Davut Gül de bir takım girişimlerde bulunmuştu. Bugüne kadar lojman olarak kullanılan binaların boşaltılarak, şehre prestij kazandıracak ticari faaliyetlere dönüşmesi amaçlanan ve bu dönüşüm sayesinde İstasyon Caddesi’nin lojmanlarının bir kısmında da hareketlilik beklenen projede beklenen gelişme yaşanmadı. Vali Gül, “İstasyon Caddesi’nin sonlarına doğru gittiğimizde Demiryolu Lojmanları var. Bu lojmanlar tescilli eser statüsünde. Vatandaşlarımız cadde üzerinde bu alana kadar gidiyor ve buradan sonrasına ilerlemiyor. Bizim düşüncemiz buranın lojman olarak değil de prestij anlamında firmaların ticari anlamda kullanacağı yerler olmasıdır.” ifadelerini kullanmıştı.