MELTEM DUMAN

Zamanı ölçmeye yarayan saat ve ustaları yavaş yavaş kayboluyor. İlimizde pandemi dolayısıyla birçok esnaf dükkanını kapattı. Yaşanan olumsuzluklardan saatçi sektörü de nasibini aldı.

İlimizde saat satışı ve tamiri yapan Ömer Yaman, işletme sahiplerinin pandemiden kaynaklı zorlandığını ve bu sebeple küçültmeye gittiklerine değindi.

Covit-19 salgınının her sektörü etkilediğini belirten Yaman, “1 buçuk yıldır ki işlerimiz durdu. Çoğu saatçi esnafı kepenk kapattı. Pandemi  satışlarımızı yüzde 40 etkiledi. 100 kişi çarşıya çıkıyorsa, 40 kişi buraya geliyordu. Şimdi gelen sayısı gün geçtikçe azalıyor. Saatlerin fiyatlarında yüzde 40-50 artış oldu. Toptancılar pandemiye bağlı sebeple yurt dışından malı sevkiyat edemediği için zam kaçınılmaz Yeni malların gelme süreci de bu sebeple baltalanmış oldu. Ürünler yurt dışından geliyor ve dolar kuru bazından alındığı için hem alım gücümüz hem de satım gücümüz azaldı. Bu saat sektörüne özgü bir problem değil, diğer gruplarda da nabız aynı seyrediyor. Hepsinde gördüm. Doğal olarak buda satışlarımıza yansıdı”  dedi.

Piyasada gerçeğine benzer taklit çakma ürünlerin artığını, en kaliteli saatin ise İsviçre markası olduğuna dikkat çeken Yaman, “Günümüzde çakma gerçeğine birebir benzer ürünlerde çok. O yüzden birebir orijinaline yakınını da yapıyorlar. Mekanizmasına bakarak tecrübe gereği anlayabiliyoruz “ şeklinde konuştu.