Mehmet TIRPAN

Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ticari anlamda Sivas’ta rast gele yapılaşma nedeniyle küçük esnafa zarar verdiğini söyledi.

Büyük mağazaların Sivas genelinde rastgele yapılaşması nedeniyle bazı esnafların rızık kapısına kilit vurmak zorunda kaldığını vurgulayan Akgül: “Ticaret herkesin doğal hakkıdır ama yapılan ticaret bir şehrin ekonomik yapısını bozuyorsa ticaret değildir. Büyük marketlerin oldukça fazla şubeleşmesine izin verilmemeli. Büyük market zincirlerinin rast gele şubeleşmesinden dolayı şehrimizdeki yerel marketlerin çoğu kapandı” dedi.

2006 yılından beri bu konuda mücadele ettiklerini vurgulayan Akgül: “Küçük esnafın korunması lazım. Sivas küçük esnaf ağırlıklı bir il. Kurumların gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Bir insan rızık kapısını kapattığı zaman Sivas’tan göç etmek zorunda kalıyor. Sivas’ta 50-60 kişinin ekonomisi yüksek olmuş hiç önemi yok. Sivas genelindeki küçük esnafın ekonomisi düzgün olursa bu durum herkese olumlu yansıyor. Sivas esnafının mutlu ve ticaretinin daha fazla olması amacıyla ilgili kurumlarla görüşerek istişare ettik. Zincir marketlerin rast gele mahallelere şube açması küçük esnafı olumsuz etkiliyor. Tabiki şehrimiz gelişecek şehrimizde ulusal marketler olacak ama küçük esnafın olduğu yerlere her köşeye zincir marketlerin açılması bu şehre yapılan en büyük kötülüklerden biri. Esnafın mağdur olması demek bu şehrin yaşanmaz hale gelmesi demektir. Esnafın mağdur olması demek bu şehrin göç vermesi demek” ifadelerini kullandı.