MEHMET TIRPAN

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Zincir Markerlerin küçük esnafa zarar verdiğini defalarca dile getirdiklerini, artık Sivas Belediyesi’nin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Zincir Marketlerin şehrin farklı bölgelerinde mantar gibi çoğalmaması için Sivas Belediyesinin ruhsat vermemesi gerektiğini, belirli mesafelerde marketler açılması noktasında da Belediye Meclisinin karar alması gerektiğini vurgulayan Başkan Akgül, “Küçük esnaflarımızdan sürekli şikayetler geliyor. Büyük firmalarla rekabet edecek güçlerinin olmadığını, küçük esnafın korunması gerektiğini ifade ediyorlar. Esnafımız bu konuda oldukça haklı. Bu sebeple küçük esnafın biran önce koruma altına alınması önemli” dedi.

Büyük Marketlerin pazar payının hızla arttığını belirten Başkan Akgül, “ Neredeyse her sokakta faaliyet gösteren marketler salgın sürecinde de kasalarını doldurmakla kalmamış, aynı zamanda online satış ve dijital aplikasyonlar ile kendi üretim portföylerini de genişletmişlerdir. Bu orantısız büyüme, küçük işletmelere ciddi zarar verdi vermeye de devam ediyor. Küçük esnaflar zincir marketlere karşı giderek daha da savunmasız hale geliyor. Bu marketlere ilişkin bir diğer önemli hususda, tedarikçilerle yapılan sözleşmelerin haksız rekabet sonucu küçük ve orta ölçekli perakendecileri kapanmaya zorlamasıdır. Promosyonlu ürün satışından fiyat artışlarına ürün tedarik sürecinde yaşanabilecek sorunlara kadar hemen her konuda zincir marketler, oluşabilecek tüm ekonomik kaybı haksız ve adil olmayan şekilde perakendecilere yıkmaktadır. Esnafı bitiren bu sermaye nereden güç alıyor, destekçi kim? soruları alıyoruz. Neden tedbir çağrılarımıza yanıt gelmiyor. Bugün burada yine tekrar ediyorum ve tedbir çağrılarına kulak verilip, ivedi olarak hayata geçirilmesini talep ediyorum. Avrupa’da örneği olan zincir marketlere yönelik yönetmelik, bir an önce iktidar tarafından hazırlanmalıdır. Zincir marketlerin ürün çeşitliliği sınırlandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.