MELTEM DUMAN

Yedek anahtarlarımızı, kargolarımızı emanet ettiğimiz tatlı dilli güler yüzlü mahalle bakkalları kendi bölgelerindeki vatandaşların derdine koşmak için kolları sıvamaya devam ediyorlar. Mahalle bakkalı deyince akıllara gelen şey veresiye defterleri. Bir zamanlar aile ekonomisini ayakta tutmak adına birçok vatandaşın başvurduğu ‘veresiye defterine yazdırma’ kültürü sadece devam ediyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle marketlere gidemeyen vatandaşlara mahalle bakkalları sahip çıkıyor.

2 Yıldır ki bakkal esnaflığı yapan Döndü Şahin, veresiye veren küçük bakkalların büyük marketlerle rekabet edemeyecek güçte olduğunu, ancak yine de vatandaşlara veresiye ürün vererek destek çıktıklarını devletin de küçük esnafına sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan bakkal işletmecisi Döndü Şahin, “Biz tam kapanmadan hiç etkilenmedik desek doğrudur. Çünkü gıda maddesi satıyorsun. Sen almazsan bir başkası alıyor. Vatandaş eskiden, cebinde kredi kartı yokken gelirdi bakkala, veresiye yazdırırdı. Şimdi kredi kartı var, süpermarketten alışveriş yapıyorlar. “Hesabıma orası uyuyor” diyor. Ama yine cebinde parası kalmadığında istese de istemese de bakkala geliyor. Müşterilerin alışveriş biçimleri bilinçsiz bir tüketime dönüştü. Eve bir paket makarna girerken şimdi beş oldu. Sokağa çıkma yasaklarını da yaşadık. Hiç böyle bir şey görmedik. Biz o zaman da esnaftık, “Fırın açıksa yeter” derdik. Şimdi öyle değil. Zannediyorlar ki dükkânlarda hiçbir şey kalmayacak” dedi.

“ MANEVİYAT ÖLMÜŞ”

Şarküteri’den bakkalla dönmek zorunda kaldığını belirten İşletmeci Şahin, bazı vatandaşların esnafına sahip çıkmamasını eleştirerek, “Maneviyat öldüğü için şunu insanlar hiç düşünmüyor; cenazelerine ne süpermarketteki, ne AVM’deki insanlar gelecek. O göreve sarılmak mahallenin esnafına kalıyor. Yani biz her zaman yanlarında olmamıza rağmen yine de kimseye yaranamıyoruz” dedi.

Vatandaşlarında küçük esnaflara sahip çıkması gerektiği savunan Şahin, “Küçük esnaflar kendi mahallerindeki insanların maddi manevi sürekli yanında. Aynı hassasiyeti mahalle sakinlerinin de göstermesini arzuluyoruz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.