MELTEM DUMAN

Sivas’ta uzun süredir esnaflık yapan Hayati Tipici, yapılan zamların piyasadaki hareketliliği bitirdiğini durgunluğun ise küçük esnafı zor duruma soktuğunu söyledi.

Yaklaşık 32 yıldır ki terzicilikle uğraştığına değinen hayati Tipici, “Asırlardır bu işin içerisindeyim. Aileden gelen bir yapımız var. Son yapılan zamlar hem esnafı hem de vatandaşları zora sokuyor.  Pandeminin artçıları devam ediyorken birde kış ayı ve yapılan zamlar tuzu biberi oldu. Hal böyle olunca da sattığımızı esnaf olarak geri yerine koyamaz hale geldik. Gittiğimiz birçok esnaf arkadaşların da en büyük sıkıntısı ham ürün stoku.  Artışlardan etkilensek de birebir zam yaparak müşteriye yansıtmıyoruz. Zaten yansıtsak tek tük olan müşterilerimizde olmaz. Mecburen bizde sermayemizden kısıyoruz. 10 adet ürün alacağına bunu 6’ya düşürerek ayakta kalmaya çalışıyoruz. 25 TL satmamız gereken ürünü 15 TL’ye satıyoruz. Çünkü yine vatandaşını küçük esnaf düşünüyor. Alım güçleri düşmesin diye elimizden geldiğince yardımcı olmak adına kar marjımızdan kısarak uygun fiyata veriyoruz” dedi.

Son olarak piyasalardaki dalgalanmaları bahane ederek fiyatlarda artış yapan marketler zincirini eleştiren Tipici, “ Küçük esnafımız perişan durumda. Bakkallardan alışveriş eden yok denecek kadar az. Marketler zincirleri de fiyatlara yansıtarak aldıkları mamullerin giderlerini karışlamak adına böyle bir yöntem buluyor. Fakat küçük esnaf bunu da yansıtamıyor. Herkes bütçesine uygun şekilde eksiklerini temin etme derdinde. Bu yüzden bin TL’ye alacakları ürünü market market dolanarak daha uyguna satanı bulmak derdine düşecek hale geldik. Mesaiyi erken bitiren 2 TL eksik ve ucuz olan ürünleri almak için  500 - 1 kilometre yol yürüyen insanlarımız var. Ucuz yağ, şeker alma sırasını bu soğuk havada bekleyen insanlarımız var.  Ülkenin durumu bu şekilde bunun ötesi yok. Büyüklerden bunun çözülmesini istiyoruz. Bu iş tabandan başlar, tabansız bina çabuk yıkılır. Tabansız devlet de çabuk yıkılır. Bu yüzden devletimizin küçük esnafa sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.