SÜMEYRA DENİZ

 

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük İmparatorluklarından biri olan HİTİT´lerin tarihte bilinen tek gölleri olan SUPPİTASSU, Sivas Altınyayla ilçesinde bulunuyor. Turizme kazandırılması gereken göl, yok olma tehlikesi ile karşı kaşıya.

Tarihte Hitit İmparatorluğu’nun en önemli merkezlerinden birisi olan Sivas’ta ki Sarissa Antik Kenti’nde bulunan ve Kral Gölü olarak adlandırılan “Suppitassu” binlerce yılın yorgunluğu ile adeta kurtarılmayı bekliyor. Turizme kazandırılması planlanan göl ile ilgili önümüzde ki yıldan itibaren çeşitli çalışmalar yapılması ön görülüyor.

Sivas’ta, 1992 yılından itibaren ise tüm dünyada yankı uyandıran Sarissa antik kenti bulundu. Dr.Andreas Müller Karpe tarafından 1992 yılında yüzey araştırmaları yapılan, Hitit İmparatorluk çağına ait şehirde, 1993 yılından itibaren Sivas Müzesi adına kazı çalışmaları başlatıldı. Yapılan kazı çalışmalarında, Anadolu’ da büyük bir medeniyet kuran Hitit’lerin, Hattuşaş’tan sonra en önemli ve kutsal şehirlerinin Sarissa olduğu ortaya çıktı. Bulunan tabletlerde ise bu şehrin adının “Sarissa” olduğu anlaşıldı. “Sarissa” da kale, teras yerleşimi ile yukarı şehri çevreleyen sur duvarı ile aşağı şehir bölümü yapılan çalışmalar ile ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar ile sadece antik kent Sarissa değil, Hititlere ait birçok buluntu da gün yüzüne çıkmış oldu.

KRAL GÖLÜ: SUPPİTASSU

Kazı çalışmaları ile birlikte önemli bir buluntunun izleri daha ortaya çıktı. Hitit tarihinde önemli bir buluntu olarak kabul edilen, Antik Sarissa kenti yakınlarında ki Suppitassu’nun tabanın taşlarla örüldüğü ortaya çıktı. 1900 metre rakımda bulunan antik gölün, şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı ve her ilkbaharda büyük kralın “Hattuşaş”tan gelip burada ibadet ettiği gün yüzüne çıkarıldı. Efsanelere göre tarihi Kral Yolu’nun çevrelediği yörede, Suppitassu’nun hâkim bir noktada yer alması, hem kralın ilgisini çekmiş, hem de yolcular için konaklama ihtiyacı konumuna gelmiş. Altınyayla halkı tarafından “Göl Gediği” olarak bilinen antik gölün yanı başında bir tapınağın olduğu da varsayılmakta. Anadolu’nun en büyük uygarlıkları arasında gösterilen Hititler zamanında yapılan ve Kral Gölü olarak adlandırılan tarihi buluntunun tamamen gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar ön görülüyor.

HİTİT MEDENİYETİNİ ANLATIYOR

İlk olarak 1993 yılında ortaya çıkarılan tarihi antik kent ve yanında bulunan Kral gölü ile ilgili yapılan çalışmalar arkeologların ciddi olarak bu alana yönelmesine sebep oldu. Yapılan çalışmalarda kesin olarak bilinmese de Hititlerin en büyük tapınaklarının bu bölgede olduğu ön görülüyor. Çıkarılan tabletlerde “Sarissa”nın Fırtına Tanrısı’ndan çokça bahsedilmesi bu tezi güçlendiriyor. Tarihte ilk antlaşma olarak bilinen ve dönemin iki süper gücü olan Mısırlılar ile Hititler arasında gerçekleşen “Kadeş Antlaşması’nda, şahit tutulan Fırtına Tanrısı’nın Sarissa’nın tanrısı olduğu gün yüzüne çıkarılan tabletlerde açık bir şekilde ifade edildi.  

Sarissa’da çıkan eserler Sivas Müzesinde sergileniyor. Gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen başka kral gölü ve diğer alanlarda ise kazı çalışmalarının devam etmesi bekleniyor.