HABER MERKEZİ

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, 9 mahalle, 135 köy ve 179 mezradan oluşan Zara ilçesinde tarım ve hayvancılıktan gençlerin el çektiğini, köylerin artık yazlık olarak kullanılır hale geldiğini söyledi.

Köyden kente göçün artık önüne geçilmesini gerektiğini aktaran Oda Başkanı Şimşek, “Köylerimizin yarısında ne tarımsal faaliyet yapan var, ne de hayvancılık yapan kaldı. Çoğu köyümüz yazın il dışından gelip 20-30 gün veya 1-2 ay kalan yazlıkçılara terk edilmiş durumda. Köylerimizin yaz aylarında nüfusu artarken, kış aylarında kimse kalmıyor. Eskiden tüm köylerimizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz vardı” dedi.

Çiftçiliğin her geçen gün azaldığına vurgu yapan Oda Başkanı Zeki Şimşek, “Bizim çocukluğumuzda güzel ilçemizin köylerinde kalanların tek işi çiftçilik idi. Eker, biçer, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yaparlardı. Son yıllarda 135 köyümüzü gezdiğimizde genç nüfusun iki elin parmağı kadar kaldığını gözlemlemekteyiz. Çeşitli sebeplerden dolayı köylerinde durmuyorlar. Bu sebeplerin başında gübre, mazot, tohum yem gibi giderlerin fiyatlarının yüksek olmasıdır. Üstüne bu yıl bir de kuraklık eklenince bu sayı daha da artmış durumda. Devletimiz Genç Çiftçi Projesi başlatarak 3 yıl boyunca hibe olarak büyükbaş hayvan dağıttı. Güzel projeydi ama tam olarak yerini bulmadı. Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesiyle Ziraat Bankası kredisiyle küçükbaş hayvan verdi. Buda çok güzel bir proje, ilk başladığı gibi devam etseydi köylerimiz küçükbaş hayvanla dolacaktı, fakat hem hayvan fiyatları çok yükseldi, hem de onu verince büyükbaş hayvan fiyatlarını düşürdü. Projeler başlamadan yapılmadan geniş çaplı, geniş katılımlı toplantılarla belirlenip uygulamaya geçilmelidir” ifadelerini kullandı.