YÜKSEL MENEKŞE

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında Yıldızeli ilçesi Kerimmümin köyü göletinin sulama şebekesi modernizasyon projesini tamamladı. Bugüne kadar DAP’a sunulan 24 adet projeden 11 adet proje bitirilerek hizmete açıldı. 1 adet göletten sulanan Yıldızeli ilçesi Aşağı Çakmak köyü sulama tesisi şebekesi projesi ile 5 adet HİS göleti projesinin ihaleleri ve yer teslimleri ise yapıldı ve çalışmalar sürdürülüyor.

1983 yılında yapılmış olan Kerimmümin göletinin, mevcut sulama tesisinin ekonomik ömrünü tamamlamasından ve açık kanal sulama sisteminin ise tahrip olmasından dolayı modern sulama sistemine geçilme isteği doğmuştur. DAP kapsamında hazırlanan bu proje için 1 milyon 650 bin TL hibe ödenek ayrılarak proje hayata geçirilmiştir. İlçemize kazandırılan bu proje ile 900 dekar olan sulama sahasına, 450 dekar arazi daha ilave edilerek toplam sulama sahası bin 350 dekara ulaşmıştır. Proje kapsamında 10 bin metre çeşitli çaplarda polietilen boru ile 80 adet almaç, 30 adet vantuz, hat kesim vanaları ve ek parçalar kullanılmıştır.

Yürütülen çalışmalarla daha fazla arazinin sulanabileceğine vurgu yapan Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, “Bu proje ile su kayıplarını en aza indirerek işletme kolaylığı sağlayacağız. Bu bölgede yonca ağırlıklı kaba yem bitkilerinin üretimi yapılmaktadır. Kerimmümin köyümüzde hayvancılık yoğun bir şekilde yapılıyor. Göletin köy için büyük faydalar getireceği kanaatindeyiz. Projenin finansını sağlayan DAP’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tesisimiz hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu. Köylerine yapılan hizmetten dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Kerimümin köy muhtarı Mahmut Öztürk ise, “Başta Valimiz Davut Gül olmak üzere, Genel Sekreterimiz Mehmet Nebi Kaya’ya, il genel meclisi üyelerimize ve İdaremizin çalışanlarına bu tesisin kurulmasında gösterdikleri gayret için şahsım ve köyde yaşayan vatandaşlarımız adına çok teşekkür ediyoruz.” dedi. 

Ayrıca tesisin dip savak ve dolu savak kısmındaki tahribatlar uygulanan proje ile giderilerek yenilenmiştir. Uygulanan kapalı sistem sulama projesi ile su iletim kayıpları olmaksızın sulama suyunun sulama sahasına intikali sağlanarak kontrollü, verimli ve ekonomik sulama yapılması sağlanmıştır.