MEHMET TIRPAN

Uzmanlar artık kardiyologlar reçetelerine ilaçlardan önce ‘‘neşeli olun’’ yazacaklar. Duyguların kalbi etkilediğine yönelik kanıtlara bir yenisi daha eklendi. Duygular insanları fiziksel yönden de etkileyerek yaşam süresi üzerinde önemli bir rol oynuyor. Peki, Sivas halkı mutluluk ile ilgili neler düşünüyor. Uzmanlar gibi Sivaslılarda mutluluğun önemli olduğunu belirtiyor. Mutlu olmanın ömrü uzattığını ve mutluluğun sırlarının neler olduğunu Sivas halkına sorduk. Sivaslılar ise, mutluluğun insan hayatının büyük bir bölümünü etkilediğini ve koşullar ne olursa olsun insanın mutlu olması gerektiğini söylediler. Mutlu olan insanın hem iş hayatında hem de aile hayatından büyük başarılara yol açtığını kaydeden bazı vatandaşlar, bir insan ne kadar mutlu ve huzurlu olursa yaşam kalitesi de bir  kadar artıyor ve bir çok sağlık problemde ortadan kalkıyor” dediler.

Doktorların dahi stresten uzak durun ki sağlıklı kalasın tavsiyelerinin olduğunu vurgulayan vatandaşlar, mutlu olan ile mutu olmayan insan arasından çok büyük farkların olduğunu dile getirdiler.

Cinayetlerin, hırsızlığın ve aile şiddetlerinin altında mutsuz bir yaşam olduğunu savunan vatandaşlar, insan psikolojisinin düzelmesi ancak mutlu olmaktan geçtiğini anlattılar. 

MUTLU YAŞA UZUN ÖMÜRLÜ OL

Uzmanlar da pozitif duyguların yaşam süresini uzattığını ve ‘‘duygu-kalp hastalığı bağlantısı’’nın mucizevi değil, biyolojik temellere dayandığını böylece bir başka araştırmayla daha kanıtlamış oldular.

Son yıllarda mutluluk, yaşama sevinci ve pozitif olma konularına sıkça eğilen bilim adamları, ortaya hayatı güzelleştirecek öneriler çıkardı.

Gerçekten mutlu hissetmenin bilimsel bir formülü olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmalar; mutluluğun yolunun küçük değişikliklerden geçtiğini gösteriyor.

Gülümsemek ve mutluymuş gibi davranmak, gerçekten üzgün olduğunuzda kendinizi daha iyi hissetmenize neden oluyor. Birçok araştırmaya göre; sadece gülümseme hareketi bile, insanların kendilerini daha mutlu hissetmelerine sebep oluyor.