MEHMET TIRPAN

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Harun Tan, Engelli, Yaşlı, Kadın, Çocuk, Şehit ve Gazi Aileleri ve devletin hassiyetle takip ettiği kişiler ile ilgilendiklerini söyledi.

Sivas’ta 13 adet kuruluşlarının olduklarını bu kuruluşların 5’inin Sosyal Hizmet Merkezi, 2’sinin Çocuk Evleri Sitesi, 2’sinin Huzurevi, 1’inin Kadın konuk evi ve bir diğer Merkezlerinin de ŞÖNİM olduğunu ifade eden İl Müdürü Tan, kuruluşlarında 485 personel ile hizmet verdiklerini aktardı.

İlk olarak çocuklara yönelik işlevini sürdüren yapılara ilişkin bilgiler veren Tan, “Sevgi evlerimizde 9 tane villa tipi evlerimiz var. Buralarda 0-12 kız ve erkek çocuğumuz ve 13-18 yaş kızlarımız var. Çocuk evleri sitemizde de 13-18 yaş arası erkeklerimiz var. Yine çocukların halkla uyumlu olmaları açısından da mahalle aralarında 18 evimiz var. Çocuklarımız hem seviyoruz hemde topluma kazandırıyoruz” dedi.

Koruyucu aile sistemine çok büyük önem verildiğini aktaran İl Müdürü Tan, “Koruyucu aile olmak isteyenler genelde 0-3 yaş arası çocukları tercih ediyorlar. Şuanda 212 çocuğumuz var. Bu çocukların 62’i si koruyucu aileye verilebilir durumda. Sivas’ta şuanda 50 koruyucu aile var. Bu ailelerde 62 çocuk var. Bazı ailelere 2 kardeş veriyoruz. Koruyucu aile konusunda Sivas olarak Türkiye ortalamasının altındaydık. İl yönetcilerimizle birlikte koruyucu aile sayısının artırılması ve tanıtımı noktasında ciddi uğraşlar verdik. 2019 yılında 49’uncu sırada iken şimdi 38’inci sıraya geldik. Bu yıl Türkiye’de ilk 2 ayda koruyucu aile yerleştirmesinde de 2’nci olduk. Koruyucu aile birden bire olmuyor. Diğer illerde bu konu ile ilgili bir gelenek oluşmuş. Bizde ilimizde bu geleneği oluşturmaya çalışıyoruz. Eğer bu geleneği oturtursak sistem rahat bir şekilde işleyecek. Bu konuda duyarlı olan Sivaslılara ve il yöneticilerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN BELİRLİ ŞARTLAR VAR”

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Harun Tan, Koruyucu aile olmak için belirli şartları olduğunu söyledi.

Koruyucu ailenin ilk olarak Türk vatandaşı olması gerektiğinin altını çizen Tan, “Türk vatandaşı olan, 25-65 yaş arasında olan insanlar, evli veya bekar olan insanlar düzenli geliri olması halinde evlat edinilebilir. Koruyucu aile olmak adına yapılan müracaatlar önce inceleniyor. Koruyucu aile olmak isteyen aile ile görüşüp ilgili kişilerin komşularından bilgi alınıyor. Ailenin gelirine bakıyoruz. Ailenin profili evlat edinmeye uygunsa bu seferde ailenin çocukla uyumuna bakıyoruz. Çocukla aileyi tanıştırıyoruz ve birlikte bizim gözetimimizde 1 saat görüştürüyoruz. Bu arada bizim personelimiz de gözlem yapıyor. Çocuk ile aile arasında kaynaşma sağlandığında çocuğu 1 gün boyunca ailenin yanına veriyoruz. Sosyal hizmet uzmanlarımız ve psikologlarımız çocuğun durumunu yeniden inceliyor. Çocuktaki olumlu veya olumsuz gelişmeler gözleniyor. Herşey yolunda ise bu sefer çocuğun aile ile 1 hafta zaman geçirmesine izin veriyoruz. Yine gözlemler yapılıyor. Eğer diğer şartlarda uygunsa aile ile sözleşme imzalıyoruz. Koruyucu ailelerimizi zaman zaman ziyaret ediyoruz” ifadelerini kullandı.