MEHMET TIRPAN

10 Eylül’den itibaren ilimizde görülen vaka sayısında düşüş yaşandığını belirten Vali Salih Ayhan, Vatandaşların teyakkuza geçmesinin, alınan tedbirlerin artırılmasının ve yapılan denetimlerin ardından vaka artışının önüne geçildiğini, kesinlikle rehavete kapılmamak gerektiğinin altını çizdi.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyan illerin en başında Sivas’ın geldiğine vurgu yapan Ayhan, “Tüm kamu kurumları teyakkuzda. İlimizde vaka sayısında süşüş yaşanmaya başladı. Ancak bu durum tedbiri elden bırakma anlamına gelmiyor. Biz bu konuda vatandaşların bize destek vermesini istiyoruz. Eylül ayı sonu veya Ekim ayı başına kadar da hasta sayısında ciddi bir düşüş yaşanacağına inanıyorum” dedi.

Sivas’taki nüfus yoğunluğunun azalmaya başlaması halinde bulaş riskinin de azalacağını kaydeden Ayhan, “Sokağa çıktığımız da maskesiz insan yok denecek kadar az. 1 aydır habersiz denetimler yapıyoruz. Hastalık noktasında bulaş riski aşağı yönde gidiyor. Ancak kesinlikle gevşeme olmasın. Tedbiri elden bırakmamalıyız. Vatandaşları sürekli bilgilendiriyoruz. Kurallara riayet edilmesi noktasında çalışmalar yapıyoruz. Kurallara uyduğımuz takdirde hasta sayısı emin olun hızlı bir şekilde düşecektir. Tüm kamu kurumları teyakkuzda. Biz bu konuda vatandaşların bize destek vermesini istiyoruz. İl genelinde testler yapılıyor. Bazı vatandaşların testleri pozitif çıkıyor ancak vucutsal olarak hiç bir semptom göstermiyor. Doktorlar sen evde 14 gün izole olacaksın diyor. Bu kişi evden dışarı çıktığında diğer insanları da hasta ediyor. Maalesef bu konuda günde 15 hasta tespit ediliyordu. Gerekli cezai işlem uygulanıyordu. Bu konuda bir adım atarak kurallara uymayan vatandaşları yurtta izole ettik. Şuanda kurallara uymayanlara 3 bin 150 TL para cezası veriyoruz ve hakkında adli işlem başlatıyoruz. Daha sonra yurtta yemek ve yatak parası alınarak 14 gün izole ediyoruz. Vaka sayısı evde izole olan vatandaşların dikkatsizliği yüzünden oldukça fazla artıyor. Düğünler, taziyeler, yakın mesaflerde yapılan muhabetler ve günler bulaşın daha fazla yayılmasına neden oluyor. Vakaların yüzde 36’sı ev hanımı, yüzde 16’sı emekli, yüzde 13’ü de çocuklar. Dolayısıyla yüzde 70’i üretime katkısı olmayan vatandaşlar. Bu kişilerin hareketlerini kısıtladık. Günleri yasakladık. Yaşlı insanların dışarı çıkmalarını kısıtladık. Başarılı da olduk. Biz sürekli analiz yapıyoruz. Vakaları okumaya çalışıyoruz. Sağlık sistemi noktasında bir problemimiz yok. İlimizin sağlık sistemi bu yoğunluğu kaldırabiliyor. Bizim sağlık sistemimizin kapasitesi oldukça iyi. 10 bin 57 personelimiz var. 3 bin yatak kapasitemiz var. Biz sadece sağlık teşkilatımızın moral ve motivasyonunu canlı tutmamız lazım” ifadelerini kullandı.