SEYİT ÖMER YILDIZ

Kredi oranlardaki düşüşün ardından emlak sektörü ile ilgili yaşanan süreç hakkında bilgiler veren Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır; “1 Haziran’dan itibaren konut kredilerinde ciddi oranda bir düşüş başladı. Sıfır konutlarda 0,64 ikinci el konutlarda ise 0,74 gibi bir oran Cumhuriyet tarihinde ilk kez çıktı. Bu oranlarında yine güncelleneceği bilgisini aldık. Malum Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da konut arayışı ve taleplerde artış başladı. Bunun yanı sıra kirada oturan birçok vatandaşımızın kira öder gibi ev sahibi olma düşüncesiyle piyasalarda bir hareketlilik başladı” dedi.

Sivas’ta yeteri kadar konut stoğunun olduğunu aktaran Çayır, “Kamu personelleri olsun asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız olsun ev arayışları giderek artacaktır. Çünkü onlarda ev sahibi olma düşüncesindeler. Önümüzdeki süreçte bu canlılık devam edecek ve nitelikli konutlarda da bu söz konusu. Örneğin 500 bin TL nin üzerindeki konutlar içinde ciddi talepler var. Hiç ev alası olmayanın bile ev almak isteyeceği bir döneme başladık. Bu anlamda devletimize de teşekkür ediyorum. Sivas’ta şuan yeteri kadar konut stoğumuz var. Yalnız bizlerin ikinci bir kaygısıda şu; fırsatçılar yüzünden yapılacak fiyat artışlarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Her gayrimenkulün bir ederi var şimdi sırf böyle bir canlılık oldu diye fiyatların artması üzücü bir durum. Ufak ufakta olsa bu artışları görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

EV ALACAKSANIZDA SATACAKSANIZDA ŞİMDİ TAM ZAMANI

Ev alacaksanızda satacaksanızda şuan tam zaman diyen Başkan Kerim Çayır; “Kredi oranlarının bu şekilde sabit kalacağı kesin değil. 6 - 7 aylık süre içerisinde ticaretini yapan evini alan kazanacak. Ama tabi ekspertiz değeri olan bir evide ederin fazla fiyatlarla satmaya çalışırsanız o ev satılmaz. Müşteriler eski fiyatlarıda biliyor yeni fiyatlarıda, bu işin ayrıca şikayet boyutuda açık Cimer’e gerekli hallerde de şikayet yazılabilir. Dediğimiz gibi bu bir fırsat yıllardır evi olmayan kirada ordan oraya taşınanlar için bir şans ama bunu da bazı işgüzarlar çıkara dönüştürmesin” açıklamasında bulundu.

EV KİRALARINDA DÜŞÜŞ OLMAYACAK

Korona virüs nedeniyle öğrenci yurtlarında tedbirler kapsamında öğrenci sayısının düşürüleceğini söyleyen Başkan Çayır; “ Pandemi süreciyle birlikte yurtlarda sayı düşürülecek dolayısıyla öğrenciler tekrar evlerde barınma ihtiyaçlarını karşılamaya başlayacaklar düşüncesindeyiz bu anlamda da ciddi talepler almaktayız. 2017 yılından beri Sivas’ta kira fiyatları artmıyor ancak bu talepler sonrasında kira artışları yaşanabilir. Ev fiyatlarının arttığı bir ortamda kira fiyatlarının da sabit kalması mantıksız. Çünkü bu işi yatırım için yapanları da düşünmek lazım sonuçta bir para bağlanıyor ve cüzi miktardaki kiralar da komik oluyor”dedi.

EV ALMIŞ OLMAK İÇİN EV ALMAYIN

Başkan Kerim Çayır son olarak; “Konut alımlarında iyi bir süreç başladı. Vatandaşlarımız ev almış olmak için ev almasınlar. Yani kişinin mevcutta bir evi varsa ve borç ödüyorsa şuan kredi oranları düştü diyede tekrar bir kredi çekip ev almaya kalkışması yanlış olur. Bu seferde vatandaşta ekonomik anlamda gerçekten dar boğaz başlar. Mantıklı düşünüp iyi karar verip ona göre gerçekten ekonomik gücümüz oranında evler almakta fayda var” diyerek açıklamasını sonlandırdı.