MEHMET TIRPAN

Konut fiyatlarındaki ve maliyetlerindeki artış inşaat sektörünü yavaşlatsa da kenttin farklı bölgelerinde konutların yapımı sürüyor. Geçen yıllara nazaran az olduğu tespit edilen inşaat sayısındaki artışın önümüzdeki süreçte yavaş yavaş artacağı tahmin ediliyor. Piyasalarda sağlanan denge ve alım gücünün kısmen de olsa artmaya başladığı günümüzde ev sahibi olmak isteyen vatandaşların talepleri artmaya başladı. Talebe göre hareket eden müteahhit firmalar ise konut inşaatlarına hız vererek yıl sonuna kadar yapımı süren konutları tamamlamayı hedefliyor.

FİYATLARIN OTURMASI İLE KONUT SATIŞLARINDA ARTMA BEKLENİYOR

Hem konut fiyat istikrarının sağlanması hemde maliyetlerin belirli bir seviyede kalması sebebi ile yıl başında konut yapmaktan çekinen müteahhitler konut inşaatlarına geç başlasa da yaptıkları konutları temelden satmaya başladı. Son bir kaç yılda inşaat sektörünün durağanlaşması ile birlikte kentteki konut stokun bitmesi ile birlikte son günlerde aşırı talep gören sıfır konutlar günümüzde bir hayli ilgi görüyor. Sıfır konutlarda yaşanan hareketlilik ikinci el konutlara da yansıyor. Maddi durumu sıfır konut alacak derecede olmayan vatandaşlar ise bütçesine göre ikinci el konutlara yöneliyor. Yurt dışından gelen gurbetçilerinde konuta yatırım yapması emlak sektörünü bir hayli canlandırıyor. Yatırım tercihini konuttan yana yapan gurbetçiler şehrin farklı bölgelerinde sıfır daireleri 1 -1,5 milyon TL gibi bir bedelle alabiliyor. İkinci el konutlar ise büyüklüğüne ve içinin donanımına göre 750 Bin TL ile 1 Milyon TL arasında alıcı bulabiliyor.

BAHÇELİ EV VEYA VİLLA TARZI KONUTLARA DA İLGİ ARTIYOR

Salgından sonra kalabalıktan uzaklaşarak bahçeli evlere ve villalara rağbet gösteren bazı vatandaşlar ise, doğanın tadını çıkararak adına şehirden ve insan yoğunluğundan uzaktaki bahçeli evleri veya bütçesine uygun villaları tercih etmeye devam ediyor. Bazı firmalarca alınan büyük parselli araziler 1 veya 2’şer dönüm haline bölünerek vatandaşa satılıyor. İçerisinde yönetmeliğe ve müfredata uygun olarak yapılan konutlara elektrik ve su verildikten sonra satışa çıkarılıyor. Günümüz konut piyasasına göre uygun olan parsellenmiş alanlar vatandaşlarca alınarak yeşillendiriliyor. Özellikle gurbetçilerin çok fazla ilgi gösterdiği bağ evlerinde yaz aylarında ciddi hareketlilik gözlemleniyor.

İNŞAAT İŞÇİLERİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ELDEN BIRAKMAMALI

Kentin birçok yerinde yükselmeye başlayan inşaatlarda çalışmalar kaldığı yerden devam ederken, özellikle inşaat işçilerinin güvenlik önlemlerini dikkate almaları gerekiyor. Çoğu zamanda ihmalden kaynaklı yaşanan inşaatlardaki kazalar yaralanmalar ve ölümlerle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle de hem inşaat firmalarının hem de yetkililerin gerekli denetimleri yapması ve olası iş kazaları oranının da daha minimize edilmeye çalışılması gerekiyor. Aksi takdirde yaşanabilecek en ufak aksaklıkta kaza kaçınılmaz olabilir ve bu durumun sonucunda ciddi yaralanmalar veya ölümlere yol açabilir.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İSTİHDAM İÇİN DE OLDUKÇA ÖNEMLİ

İnşaat sektörünün canlanması ile birlikte inşaatlarda istihdam edilen çalışan sayısı da artıyor. Kış aylarında duran inşaat sektörünün ardından işsiz kalan usta ve inşaat çalışanları yaz aylarını sabırsızlıkla bekleyerek inşaat sektöründe çalışmayı arzuluyor. Geçimleri inşaat sektöründe çalışarak sürdüren çalışanlar yaz aylarında kazandıkları para ile kışı atlatıyor. İnşaat sektörünün canlı olması demek bir çok kişinin farklı farklı alanlarda istihdam edilmesi anlamına geliyor.