MEHMET TIRPAN

Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, gurbetçilerin kente gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte vatandaşların konut alımına ilgi göstermeye başladığını belirterek, konut alacaklara uyarılarda bulundu.

Konut alım satımlarından yetki belgesi olan emlakçıların tercih edilmesinde hem alıcının hem de satıcının daha güvenli bir alışveriş yapacağını aktaran Başkan Çayır, “Yetkili emlak danışmanı konut alım satımında elbette hizmet bedeli ister. Çünkü konut alım satımında güvenli bir ticaret yapılasını sağlar. Alım veya satım için emak harcar. Ayrıca aldığı komisyonda da vergi öder. Bu işi kaçak olarak yapanlar ise her an alıcı ve satıcıyı dolandırabilir. Cuzi bir miktarda hizmet bedeli vermemek adına dolandırılmayın.” dedi.

Farklı meslek erbaplarında çalışarak konut alım veya satımında komisyon almak adına kendisini taşınmazın sahibinin akrabası ya da alıcının yakını diye tanıtan bir çok insanın muhataplardan ya komisyon aldığını yada insanlardan yüklü para dolandırdığını hatırlatan Başkan Çayır, “Günümüzde insanlar konut almak adına yıllarca para biriktiriyor. Birikimi olmayan insanlar ise ev sahibi olmak umudu ile kredi çekerek borçlanarak konut almaya çalışıyor. Konut alım ve satımlarında emlekçıların dışında sürekli birileri bu işe yöneliyor. Konut almak veya satmak isteyen insanlarda komisyon vermemek adına emlakçılar yerine bu kişilere itibar ediyor. Çantacı diye tabir ettiğimiz bu kişiler alıcıdan da satıcıdan da ya komisyon yada peşinat adı altında para alıyor. Satış gününe yaklaşıldığında ise bu kişiler ortadan kayboluyor. Bu sefer alıcı ve satıcılar dolandırıldığını anlıyor. Çantacı da ortadan kaybolunca bu sefer her iki tarafta pişman oluyor ama iç içten geçmiş oluyor. İnsanların mağdur olmaması adına oda olarak açıklamalarda bulunarak sürekli uyarılarda bulunuyoruz ve konut alışverişi yapacak insanları emlakçılara yönlendiriyoruz ama maalesef her yıl ne yazık ki bir çok insan dolandırılıyor. Sivas’ta artık emlak sektörü oturdu. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı şu günümüzde komisyon vermemek adına yetkili emlakçılardan kaçınıp birilerinin tuağına düşmeyin. Vatandaşlarımızın menfaati için uyarılarda bulunuyoruz. Dolandırılmayın. Konut alım satımında yetki belgesi olan emlakçıları tercih edin ve güvenli bir şekilde alışverişinizi tamamlayın.” ifadelerini kullandı.