MEHMET TIRPAN

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kentte 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 103. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında, Atatürk Kongre Müzesi’nde 103 yıl önce alınan Tük Milleti’ni kurtuluşa götüren kararların yer aldığı Sivas Kongresi’nin belgeleri sergilendi.
 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce açılan serginin açılışını Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas 5. Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Önder Özcan, il protokol üyeleri gerçekleştirdi. Vatandaşlarında katıldığı sergi açılışında açıklamalarda bulunan Vali Dr. Yılmaz Şimşek, “Yarın cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 103. Yıl dönümünü kutlayacağız. Şu anda da bu kongrenin düzenlendiği tarihi mekandayız. Bu kongrede yer alan belgelerin ve tutanakların sergisini hep beraber açıyoruz. Bu vesileyle bu kongrenin düzenlenmesinde baş rol oynayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu kongrede yer alan tüm arkadaşlarını minnet ve şükranla yad ediyorum.” dedi.

 

“EKSİK TUTANAKLAR TAMAMLANDI”

Sergide yer alan belgeler ve tutanaklar hakkında katılımcılara bilgiler veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, sergide yer alan tutanaklar ve belgeler Türk Milleti’nin kurtuluşuna vesile olan kongrenin en önemli eserleri olduğunu söyledi.

Kongre toplandığında tutanakları yazmak üzere İsmail Hami ve Mehmet Sütlü’nün görevlendirildiğini hatırlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, “Görevlendirilen kişiler kongre tutanaklarını harfi harfine yazdılar. Bu tutanakların iki nüshası var. Birinci nüshalar Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nde. Sivas Valiliğimizin girişimleri ile İsmail Hami Bey’in varislerinde satın alınan kongre tutanaklarının diğer örneği ve ek belgelerde tarafımdan yayıma hazırlanmıştır. Bu tutanakların bir kısmını burada sergiliyoruz. Sergideki tutanaklar anlaşılabilir bir dille yazılmıştır. Kongre tutanaklarında nezaket üst seviyededir. Sivas’taki kongre tutanaklarımızın son 4 sayfası eksikti. Cumhurbaşkanlığı Kütüphanemizden eksik sayfaları getirerek tamamladım. Bu binada 8 günde 8 oturum yapılmıştır. 4 Eylül 1335 Rumi takvimle o gün perşembeye rast geliyordu. Perşembe günü birinci toplantı, Cuma günü ikinci toplantı, Cumartesi günü üçüncü toplantı yapıldı. Bir sonraki gün Pazar günü Kurban Bayramı olduğu için toplantı yapılmadı. Pazartesi ve Salı günleri birer oturum yapıldı. Çarşamba günü iki oturum yapılacak Perşembe günü 11 Eylül’de kongre sona erdi. 103. Yılını idrak ettiğimiz bu kongrenin yapılması için emekler sarf eden başta Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından tutanak ve belgelerin olduğu kitapçığı Toparlı, Vali Dr. Yılmaz Şimşek’e hediye etti. Sergi açılışının yapılması ile birlikte katılımcılar kongreye katılan delegelerin konuşmalarının yer aldığı 30 tutanak ve 20 belgeyi inceledi.

73 Yaşındaki Sanatçı Geri Dönüşüm Malzemeleriyle Mucizeler Yaratıyor! 73 Yaşındaki Sanatçı Geri Dönüşüm Malzemeleriyle Mucizeler Yaratıyor!