HABER MERKEZİ

Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Basın Kartı Komisyonunun biran önce toplanması gerektiğini, bir çok basın mensubunun bekleyen başvurularının olduğunu hatırlattı. Basın Kartı Komisyonunun görev süresi bitmesine rağmen yeni komisyonun atamasının yapılmadığını hatırlatan Arslan, “Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Hükümet Kanadı Temsilcileri de bir yıla yakın süre atanmamış ve resmi ilan fiyat tarifesinde bu nedenle gecikme yaşanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişten sonra bir yıldan fazla toplanmayan komisyon ve son bir yılda 10 aydan fazladır toplanmayan komisyon nedeni ile bekleme süresi dolduğu halde kart alamayan basın mensuplarının bu süreler içinde hak ettikleri dönem için basın kartı hamili sayılmaları ve fiili hizmet indiriminden yararlanmaları sağlanmalıdır” dedi.

Basın mensuplarının yeşil pasaport alabilmeleri için de düzenleme yapılması gerektiğini belirten Arslan, “Basın-yayın faaliyetleri Anayasa’da da karşılığını bulduğu şekilde bir kamu hizmet alanıdır. Gazeteciler kamu hizmeti ifa etmekte, kamu yararına çalışmaktadır.  Yurtdışı seyahatlerinde İletişim Başkanlığı’nın onayı ile verilmekte olan Gri Pasaport hakkı olumlu olmakla birlikte, sınırlı süre ve sübjektif değerlendirmelere tabidir. Bunun yerine tıpkı kamudaki derecelendirmede olduğu ya da ihracatçılara tanınan hak gibi yeşil pasaport taşıma imkanının tanınması hakkaniyete uygun olacaktır. Basında çalışma sürelerine göre gri ve sonrasında yeşil pasaport alınabilmesine ilişkin düzenleme gerçekleştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

BİK MEVZUATI İLE EŞGÜDÜM SAĞLANMALIDIR

Yüzölçümü 1.50 metrekarenin üzerinde  olanlar ve devamında sayılanlara yayın yeri dışında basılabilme imkanı tanındığını da aktaran Arslan, “BİK mevzuatında buna ilaveten 800 ve üzeri tiraja sahip olanlara da aynı imkanı tanımaktadır. BİK mevzuatı ile Basın Kartları Yönetmeliği arasındaki  bu ve benzeri uyumsuzluklar taranarak giderilmelidir. Yine İletişim Başkanlığı Gazeteleri ücretsiz istememelidir Gazetelerin birer nüshasını İletişim Başkanlığı birimlerine iletmesine dair hüküm (Yönetmelik madde 7-g) kaldırılarak ilgili birimlerin gazeteleri bayiden edinmesi yoluna gidilmelidir. Ayrıca aynı hüküm gereği elektronik ortamda iletilen yayınların gazeteler satışa çıkmadan yayına verilmesi uygulamasından da vazgeçilmelidir. Bu durum zaten tiraj sorunları ile boğuşan gazeteler aleyhine işlemektedir. Öte yandan haber ve fotoğraf ajansları için de ürünlerinin Başkanlığa iletilmesi şartının (Yönetmelik madde 8-b) işletilip işletilmediği, gazetelerdeki gibi Başkanlıkça ücret ödenip ödenmediği de tarafımızca merak edilmektedir.

Son olarak basın kartına ilişkin iş ve işlemlerin sürelere bağlanması gerektiğini dile getiren Arslan sözlerini “Kartların hak sahiplerine ulaştırılması (Yönetmelik madde 21) konusu takvime bağlanmalıdır. Yeni kartlarla birlikte, yıpranma, kayıp vb nedenle değişen kartlar için de aynı hüküm getirilmelidir” şeklinde sonlandırdı.