SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta bir çay evinin işletme müdürü Raşit Yıldırım vatandaşın en çok hasretini çektiği şeylerden semaverde çay ve közlenmiş patatesle yoğun ilgi görüyor.

Raşit Yıldırım; “ Şuanda biliyorsunuz birçok yerde cafeler var ancak hiç bir yerde semaver çay bulmak imkansız, bu yıl zaten pandemi yüzünden insanlar mangal semaver bu tür şeylerde yapamadılar ister istemez bir özlem oluştu. Bizde karadenizden özel olarak toplayıp getirttiğimiz çayları burada yine özel olarak yaptırdığımız semaverlerde odun ateşinde demliyoruz. İnsanlar özellikle akşam saatlerinde buraya gelerek çayımızı içiyorlar. Gösterilen ilgiden memnunuz. Birde insanlar gerçekten bu yıl sıkıldılar tamamen hiç bir şey yapamadılar, aynı zamanda sakin, açık havada oturabilecekleri yerlerin arayışındalar bu sebeplede biz odun ateşinde karadeniz çayımızla müşterilerimizi ağırlamaya devam ediyoruz” dedi.

Yıldırım; “ Eskiden kış aylarında her evde kuzine sobalar kurulurdu, üzerinde yemekler pişirilir fırınında börekler kızartılır ve yine kışın olmazsa olmazı patatesler pişerdi. Ancak evlerde soba kullanımı kalmadı her ev kaloriferli bu yüzden de insanlar eskiden alışmış oldukları bu lezzetlere sürekli bir özlem duyuyorlardı. Bizde yine bu anlamda patateslerimizi kuzine sobalarda pişirerek çay eşliğinde gelen müşterilerimize veriyoruz. Zaten patatesin kokusunu alan uğramadan duramaıyor. Bunlar kültürümüzün önemli parçaları ama malesef yaşam koşullarının değişmesi her geçen gün bize bunları unutturuyor. Bu nedenle de biz bu kültürü hem yaşatmak hemde bu lezzeti insanlar istedikleri zaman gelip tadabilsinler diye elimizden geleni yapıyoruz. Yani akşamları insanların burada bir bardak çayla birlikte közlenmiş pataesleri yerken ki o mutlulukları resmen gözlerinden okunuyor. Tüm Sivas halkınıda bekliyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.