MELTEM DUMAN

34’üncü Ahilik Kültür Haftası kutlamaları kapsamında esnaf komitesi Atatürk Anıtına çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, “Bu yıl 34’üncü Ahilik Kültür Haftası kutlama yılı. Ahiliğin temelinde yiğitlik, dürüstlük, doğruluk yatar. 13’üncü yüzyılda ahi Evran tarafından kurulan ahilik teşkilatı cumhuriyet dönemine kadar devam etmiştir. Yani esnaf teşkilatı Cumhuriyet döneminde tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla beraber loncalar da kapatıldı. Fakat 1953’te yeniden esnaf teşkilatlanmaya başladı. Bizde bugün 34’üncü yıl dönümümüzü komite üyelerimiz ve arkadaşlarımızla beraber kutladık. Her sene daha güzel etkinlikler yapıyorduk ama bu sene pandemi nedeniyle programlarımızı biraz kısıtladık” dedi.

Ahiliğin önemine değinen Başkan Köksal, “Ahilik, Anadolu da geliştirilip biçimlendirilen, Türk kültürünü iş hayatına yansıtan, esnaf ve sanatkarların yetişmesinde örnek alınacak olan bu gelenek gözü, gönlü ve kalbi tok olmak düşüncesiyle ve kendin muhtaç İken bile başkasına verecek kadar cömert ol ilkesinin kurumsallaşmış bir meslek teşkilatıdır. Ahilik ekonomik faaliyette bulunan dayanışmayı, işbirliğini, iyi işler yapmayı, iş ahlakına sahip çıkmayı ön planda tutarak toplumsal dayanışma ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için çaba gösteren bir esnaf kuruluşudur. Bu vesile ile esnaf ve sanatkarlarımızın ve teşkilatımızın Ahilik Haftasını kutluyorum “ şeklinde konuştu.

Programa, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Yüksel Aksoy, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mesut Dursun oda başkanları ve odaların yönetim kurulu üyeleri de katıldı.