YÜKSEL MENEKŞE

İmranlı ilçesi Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğan ve 9 şehri kapsayan Kızılırmak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün “Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı” çerçevesinde korunmaya alındı.

Türkiye’de su kaynaklarının korunması, sürdürülebilir kullanımının sağlanması, kirlenmesinin önlenmesi ve kirlenmiş olan su kaynaklarının kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığınca gerekli çalışmalar yapılıyor. “Su ve toprak kaynaklarının miktarının ve kalitesinin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımını sağlayacak bir yönetim sisteminin geliştirilmesi” temel hedef olarak belirlenirken, Kızılırmak ile birlikte ülke genelinde su kaynaklarının havza esaslı yaklaşımlarla korunması ve belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla “Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı” hazırlandı.

Plan çerçevesinde Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinesinde Kızılırmak’ın doğal envanteri çıkarılacak.   Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kızılırmak’ın derinlik ölçümleri belirlenecek. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kızılırmak’ta kirletici parametrelerin ve bileşenlerin etkisi tespit edilecek. Plan kapsamında Kızılırmak’taki su kalitesi de ele alınacak.