SEYİT ÖMER YILDIZ

Covid-19 salgını ile birlikte en çok korkulan konuların başında gelen tarımsal üretimde kıtlık ve fiyatların aşırı derecede artması beklentisi vatandaşı tedirgin ederken Türk çiftçisi tam tersine arı gibi çalışmaya devam ediyor.

Tarımsal ürünlerde ki son gelişmeler hakkında bilgiler veren Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; “Tüm Dünya’da etkili olan korona virüs hepimize tarımın ne kadar önemli ve elzem olduğunu hatırlattı. Bugün salgın nedeni ile sokağa çıkma kısıtlamasının yapılacağı anlarda vatandaş en çok marketlere koştu çünkü beslenme ihtiyacı kaçınılmaz bir gerçek hiç bir canlı beslenmeden hayatını devam ettiremez. Bizim de ülke olarak tarıma çok daha fazla sahip çıkması gerekiyor” dedi.

ÇİTFÇİLERİMİZİN TAMAMI ARAZİLERDE

Sivas’ta çiftçilerinin tamamının arazilerde olduğunu aktaran Çetindağ; “ Tüm çiftçilerimiz tarlasında çalışmaya devam ediyor. Şuana kadar hiç bir sıkıntımız ve endişemiz yok. Mevsim şartları olarakta beklediğimiz gibi güzel bir mevsim yaşamaktayız. Salgın nedeni ile birçok sıkıntı yaşamış olsakta tarımsal anlamda inşallah bir sıkıntı yaşamayacağız. Tüm vatandaşlarımızın da çiftçilerimize sahip çıkması ve en önemlisi gıdada israftan kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı.

BİR ALKIŞI DA ÇİFTÇİLERİMİZ HAKEDİYOR

Başkan Çetindağ açıklamasının devamında; “ Yaşanan bu kritik süreçte sağlık çalışanlarında olduğu gibi bir alkışı da çiftçilerimiz hakediyorlar. Çiftçilerimiz şuan da dur durak bilmeden ülkemiz insanı için, ülkemiz tarımı için dur durak bilmeden çalışıyorlar. Cumhurbaşkanımızın bir sözü var “ Tarımda kendi kendine yetemeyen bir ülkede bağımsızlıktan söz edilemez” bundan dolayıda bizlerin ülkemiz tarımına daha çok sahip çıkmamız gerekiyor. Dışardan yapılan ithalatlar durduruldu şuan her ülke kendi ürettiği ürünleri kullanıyor. Bizler toprağımıza, tohumumuza, hayvanımıza, sahip çıkarak 83 milyon vatandaşımızın bu konuda bilinçli olması gerekiyor” diye konuştu.

MASA BAŞINDA DEĞİL ARAZİDE OLAN MÜHENDİSLER LAZIM

Ziraat mühendislerinin, veterinerlerin masa başında değil arazide olması gerektiğine vurgu yapan Çetindağ; “ Tarım Bakanlığı’mızın daha fazla hassasiyet göstererek ziraat mühendislerimizin, veterinerlerimizin masa başında değil arazide çiftçilerle, hayvancılıkla uğraşan besicilerimizle iç içe olması onları yönlendirmesi ve daha iyi bir verim alınabilmesi adına hassasiyet göstermesi gerek. Çünkü bu şekilde buğdayımızı, yem bitkilerimizi, arpamızı, çavdarımızı, meyvemizi, sebzemizi daha verimli şekilde üretebiliriz. Ancak şunuda söylemek istiyorum vatandaşlarımız rahat olsun ülkemize yetecek kadar buğdayımız, patatesimiz, sebzemiz meyvemiz de var etimiz de var” ifadelerini kullandı.

TARIMSAL ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞI YOK

Üretilen ürünlerde fiyat artışlarının olmadığını dile getiren Çetindağ; “ Tarımda herhangi bir artış yok. Zaten çiftçiler değil daha çok aracılar para kazanıyor. Devletimizin de çiftçilerimizi ciddi anlamda mazot, gübre, yem konusunda desteklemesi gerekiyor. Çeşitli desteklemeler tabiki yapılıyor ancak daha iyi desteklemeler olması şart. Özellikle ilaç, gübre ve yem fabrikalarıda da biraz ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Herşeyi çiftçilerin sırtına bırakmamak gerek. Bu işletmeler de biraz fedakarlık yapsınlar zor bir süreçten geçiyoruz. Bu yıl da kendi öz kaynaklarından kullansınlar para kazanmayı ikinci bir plana atmalılar. Çiftçilerin üretemez hale geldiği bir ülke onların ellerinde ki ilacın, gübrenin, yemin kime ne faydası var” diyerek açıklamasını sonlandırdı.