MEHMET TIRPAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Altınyayla İlçesi Yeşilyurt Köyü’nde bulunan Kışlık Yulaf demonstrasyon alanında hasat yapıldığını oldukça iyi bir şekilde verim elde edildiğini söyledi.

1.106.085 ha alanda işlemeli tarım yapılan ilimizde ağırlıklı olarak buğday, arpa, yulaf tarımının yapıldığını aktaran Yıldız, “Hububat tarımı içerisinde 119 bin 680 dekar alanda yulaf tarımı yapılmakta olup ortalama verim 230 kg/da dır. Verimin ortalamanın altında olmasında, ilimizdeki yulaf tarımının yazlık olarak yapılması en büyük etkendir. Oysaki Yulaf bitkisinde de buğday ve arpa gibi yani kışlık ekime uygun çeşitlerin tescil edilip yaygınlaştırılmasıyla birlikte, verim miktarında önemli artışlar sağlanabilecektir” dedi.

İlkbahar ayında yapılan ekimlerden sonra yağışların gecikmesinin ve mevsimin kurak geçmesinin verimi kısıtlayan sebepler olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Ülkemizin ve dünya pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği gerçekleştirmek, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek amacıyla politika belirlemek, uygulamak ve gıda, tarım alanında; Üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak, Türkiye’yi bölgesinde lider, Dünyada küresel aktör haline getirmek vizyonu ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bakanlığımız Tarımsal Araştırma Enstitüleri kışlık olarak ekilebilecek soğuğa dayanıklı çeşitlerle yaptıkları çalışmalar sonucunda tescil edilen veya tescil aşamasında olan çeşitler mevcut olup Müdürlüğümüz tarafından mevcut araştırma enstitülerinden elde ettiğimiz kısıtlı miktar tohumluklar ile çalışmalara 2016-2017 üretim dönemi ile başlanmış olup 3. yıl demonstrasyon çalışmaları neticesinde ümitvar sonuçlara ulaşılmıştır.  Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Kırklar, Kahraman ve Aday çeşitleri ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Diriliş çeşidi ile çalışmalar yapılmıştır. 2016-17 üretim sezonunda Merkez İlçe, 2017-18 üretim sezonunda Kangal ve 2018-19 sezonunda ise iki lokasyonda yapılan çalışmalardan Gürün ve Altınyayla da hasat yapıldı” ifadelerini kullandı.