SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ta kadınlar kendileri ürettikleri ekmeklerle kışa hazırlık yapıyorlar, bayatlama derdi olmadan pişirdikleri ekmekleri derin dondurucularda muhafaza ederek kış boyunca tüketebiliyorlar.

Konserve, turşu, bulgur derken kış aylarının yaklaştığı Sivas’ta Sivaslı kadınlar kışlık ekmek yapımına başladılar. Doğallığı yönü ile daha besleyici ve uzun süre dayanan ekmekleri derin doruculara koyan kadınlar kış boyunca ısıtarak tazeymiş gibi tüketme imkanı buluyorlar.

Ekmek yapan kadınlardan Döndü Kurt; “ Yıllardır biz kışlık birçok yiyeceğimizi kendimiz üretiyoruz ve saklıyoruz. Böylece kış aylarında yapma yada bulma imkanımız olmayan yiyecekleri derin donduruculardan tekrar kullanabiliyoruz. Fırınlarda satılan ekmekler hemen bayatlıyor nerdeyse bir gün sonra bile yenilemez hale geliyor ama bu ekmekler tamamen eski usul üretiliyor kendi tandırlarımızda sac üstünde pişiriyoruz serin ve kuru yerlerde bayatlama gibi bir sorunu olmuyor” dedi

Kurt; “ Bu yılda hem kendi evimiz için hemde kızlarımızın kendi evleri için ekmeklerimizi yapmaya başladık. Katkısız tamamen doğal olarak yaptığımız ekmekleri de gönül rahatlığı ile yiyoruz. Malesef birçok yiyecekte katkı maddesi yada ilaç kullanılıyor. Bu sebeplede biz kendi meyvemizi sebzemizi burada yetiştiriyoruz aynı zamanda ekmeğimizi de kendimiz yapıyoruz”ifadelerini kullandı.