ŞEREF GÜLMEZ

Kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda yetişen kırmızı, sarımsı renkte olan alıç, kış mevsiminin habercisi olarak da nitelendiriliyor. Dağlardan topladığı alıçları, bir ipe dizip satan seyyar satıcılar cadde ve sokaklardaki yerini aldı. Alıç satıcıları bu meyvenin çıkması ile birlikte Sivas’a kış mevsiminin gelişinin göstergesi olduğunu söyledi. Halk arasında da bunun böyle bilindiğini söyleyen alıç satıcıları, “Özellikle sonbahar mevsiminde Sivas kırsalında ve çevre illerin yüksek kesimlerinde alıç yetişiyor. Bizler de gidip dağlardan bunları topluyoruz. Dikenli olduğu için toplanması zor oluyor” diye görüş belirttiler.Alıçların diğer meyveler gibi satılmadığını, kendine özgü bir şekilde pazarlandığını belirterek, alıç satıcıları, “Dağlardan topladığımız alıçları eve getiriyoruz. Yıkadıktan sonra belirli uzunluklarda yorgan ipi dediğimiz kalın iplere teker teker geçiriyoruz. Bunun nedeni de, hem çürük olan meyveleri ayırt etmek, hem de diğer meyvelerden farklı satılan bu alıcı halk arasında geleneksel hale gelmiş şekilde satmaktır. İpe geçirilmesinin bir diğer nedeni de çocukların boynuna asılarak, yenmesi istenilen bu meyvenin hepsinin bir yerde, yani ipte asılı olmasıdır. Çocuklar boyunlarındaki meyveyi tek tek koparıp, kolayca yiyebiliyor. Ayrıca alıç meyvesi kalp ve beyine olan kan akışını, kalbin kasılma gücünü arttırıyor. Kalbi düzensiz atışlara karşı koruyor. Nefes darlığı ve sindirim sistemi bozukluklarına da çok iyi geliyor” diye konuştular.