Memleket Gazetesi Önerdi; Vali Ve Başkan Yaparız Dedi;

Kış sporları ve kış turizmi konusunda son yıllarda ciddi yatırımlar yapan ve Yıldız Dağı Kayak Merkezi’ni kullanıma açan Sivas, şimdi de kış etkinlikleri adı altında kültürel faaliyetlere hazırlanıyor. 12 yıl önce Sivas’ta ilk gerçekleştirilen kış festivalinin ikincisi yeniden yapılacak ve düzenli bir festival haline dönüştürülecek. Festivalde eğlenceden sanata, konserlerden diğer kültürel etkinliklere ve sanata kadar pek çok kategoride etkinlikler oluşturulacak.

VALİ GÜL “KIŞ FESTİVALİ İSABETLİ OLUR”

Konu hakkında gazetemize özel açıklamada bulunan Sivas Valisi Davut Gül, kış festivalinin ideal bir etkinlik olacağını söyledi. Yıldız Dağı’nda festivalin yapılabileceğini söyleyen Vali Gül, “Bu festivalden daha önce benim haberim yoktu. Fakat kış festivali Sivas için isabetli bir karar olur. Festivali Yıldız Dağında yapmak lazım. Şubatın sonu, Mart’ın başı için böyle bir etkinlik yapılabilir. Hem Yıldız Dağı’nın tanıtımına katkı sağlayacak hem de farklı kültürel etkinlikler ile turizmin canlandırılmasına imkan tanıyacaktır. Biz bu konuya sıcak bakıyoruz. Çok isabetli bir festival olacağına inanıyoruz. Özel Kalem Müdürüme gerekli talimatları verdim ve yetkililere bu talimatları ilettik. Ön hazırlıklar için çalışmalara başlayacağız” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI AYDIN; “2005 YILINDA ÇOK SEVİLDİ, YİNE YAPARIZ”

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise 2005 yılında ilk kez kış festivali yaptıklarını ve ciddi anlamda yankı uyandırdığını söyledi. 12 yıl önce Kış festivalini düzenlerken asıl amacın Sivas’ın kış turizminde ki canlılığının hedef alındığını söyleyen Başkan Aydın, “28 Ocak 2005 yılında kış festivali yapmıştık. Bunun asıl hedefi ve amacı Sivas’ın kış potansiyelini ortaya çıkarmaktı. Bu konuda dikkat çekmek, yatırımları ve özel sektörü teşvik etmekti. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında epey yankı uyandıran bir etkinlik oldu. Belki o süreç Yıldız Dağı projesinin ivme kazanmasına katkı sundu. Allah’a çok şükür Sivas bir kayak merkezine kavuştu. Kayak merkeziyle beraber bu tür kış festivallerinin veya kış ile ilgili projelerin Yıldız Dağı tanıtımında ve potansiyelinin gelişmesinde katkı olacaktır diye düşünüyorum. Sayın Valimiz ile birlikte projeyi yapmaktan memnun oluruz” dedi.

YER YILDIZ DAĞI

Kış festivali için hazırlıkların başlaması, Sivas Valisi Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın’ın olumlu görüşleri sonrasında yapılacak yer olarak Yıldız Dağı’nın isminin geçmesi dikkat çekti. Kış festivali programına katılacak olan kişiler hem kayak yapmanın keyfini yaşarken hem de festival kapsamında düzenlenecek konser, etkinlik, sergi ve diğer kültür sanat etkinliklerine katılacak.

2005’TE NE OLMUŞTU

2005 yılında ilki yapılan 1. Kış festivali Sivas Kalesinde başlamış, kızakla yük çekme, kızakla kayma, karla hedef vurma yarışmaları yapılmıştı. Atatürk Kongre ve Etnografya müzesi bahçesinde yapılan etkinliklerde ise kar üzerinde çuvalla yarışması, Kar ve buz heykelleri yarışmaları, Kar üzerinde güreş yarışmaları, Kar Beyinin seçilmesi, konserler gibi etkinlikler yer almış ve tüm Sivaslıların takdirini kazanmıştı. 2007 yılında tekrar yapılması planlanan fakat yeterli kar yağmadığı için gerçekleşmeyen festival, aradan geçen 12 yılın ardından yeniden Sivas gündemine girmiş oldu.