Hüsne AKKAYA

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden bir grup öğrenci Sivas’ta İslami İlimler dersi alıyor. Sivas’ta faaliyet gösteren Vahder Derneği Kırgızistanlı 10 öğrenciyi derneklerine misafir ederek İslami İlim Dersi veriyor. Her yıl farklı ülkeden öğrenciyi Sivas’ta ağırlayan dernek, öğrencilere klasik medrese usulu Kur’an-ı Kerim, Arapça, tefsir, hadis, fıkıh gibi dersler veriyor.

Kurs için Kırgızistan’dan gelen Ulanbek Kalmurza Uulu, Sivas’a İslami Dersler almak için geldiklerini belirterek, “Buraya cumhuriyet üniversitesi ilahiyat fakültesi dekanı prof. Dr. Yusuf Doğan hocamızın vesilesi ile geldik. Burada bize daha çok klasik medrese usulu kuranı kerim, arapça, tefsir, hadis, fıkıh dersleirni görmekteyiz. Ayrıca ezan okuma kursları da oluyor, burada öğreniyoruz. Sivas’a ilk defa geliyorum. Burada hem hocalarımız ile çok iyiyiz. Özellikle ahmet hocamızan Allah razı olsun. Tüm çabası ile desr anlatıyor.  Sivas serin bir bölge. Burası ilim almak için bir fırsat. Yazın kırgızistan olsun çok sıcak oluyor. Ama burası oralara göre daha serin. Tam bizim talebelerimizin istediği aradığı yer” dedi.

Baymurat Mamadiev ise, “Bu şehirde sokak ve caddeler temiz. Ve tarihi eserlerde var. Büyük alimlerinde burada türbeleri var. Oralara da gittik ve ziyaret ettik” ifadelerini kullandı.

Buradaki aşçılara teşekkür eden Tilekkabıl Adil Uulu, ise şöyel konuştu: “Burada çok büyük imkanlara sahibiz. Burada görevimizi yerine getirisek eğer buradan gittiğimiz de havaalanında 20 kiloğram bir yükümüz var ise kalbimizde de, beynimizde de 20 kilodan fazla birşey götürürüz inşallah. Tabi hocalarımızın verdiklerini gerekli bir şekilde öğrenirsek.”

 

Vahder Derneği Başkanı Ali Kuruçay yaklaşık beş senedir ülkemizin çeşitli yerlerinde ilahiyat fakültesinde okuyan öğrencileri yaz tatillerinde iki, üç ay Sivas’a getirdiklerini ve kurs verdiklerini söyleyerek, “Bu senede yurt dışından 10 tane Kırgız öğrenciyi misafir ettik. Bu vesile ile Türkiye Kırgızistan devletleri ve milletleri arasında birlik ve beraberliği sağlamada küçük bir gayretimiz olursa buna seviniriz. Yaklaşık 1000 yıl boyunca öğrenciler İslami ilimler öğrenmek için Semerkant, Buhara, Şam, Bağdat gibi belli ilim merkezlerine gitmekteydiler. Çok çok sevindirilecek bir olay ki Sivas’ımız hamd olsun şuanda o seviyeye geldi. Sivas’ımızda geçmiş zamandaki ilim insanları ile birlikte şuanda yaşayan ilim adamlarımız ile birlikte bu seviyeyi ve çıtayı yükseltmiş bulunmaktadırlar. Geçmiş tarihleri boyunca anadolunun en kadim islam şehirlerinden bir tanesi, islami ilimler noktasında yetişmiş bir sürü ilim adamlarımız var idi. Hamd olsun Sivasımızda bunu şuanda tamamlayacak, onları daha ileri bir seviyeye götürecek ilim adamları var” şeklinde konuştu.