MEHMET TIRPAN

İl Müftüsü Yusuf Akkuş, Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte Kredi kartı ile kurban satın alınır mı?, Kimler kurban kesebilir?, Dini ölçüde zengin kimdir? Banka kredisi ile kurban kesilir mi? sorularının arttığını kurbanla veya diğer konular hakkında fetva hattından yardım alınabileceğini  söyledi.

İlk olarak Banka kredisiyle ile kurban kesilebilir mi? sorusuna ilişkin cevap veren İl Müftüsü Yusuf Akkuş, “İster vacip olduğu için, isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peşin alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur” dedi.

Son yıllarda kredi kartı kullanılarak alınan hayvanların caiz olup olmadığı konusunda da bilgiler veren İl Müftüsü Akkuş, “Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave bir ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur” ifadelerini kullandı.

“BORÇLUNUN KURBAN KESMESİ VACİP DEĞİLDİR”

Dinen zengin sayılan kişilerin kurban kesebileceğini aktaran İl Müftüsü Akkuş, “İster artıcı olsun isterse olmasın temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Bu nedenler Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir” dedi

Konuya ilişkin Peygamber Efendimiz (S.A.V)’ in "Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın" hadisi şerifini hatırlatan İl Müftüsü Akkuş, “Hz. Peygamber (s.a.v.) imkan bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle (İbn Mâce, Edâhî, 2), bir taraftan kurban ibadetinin imkan bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Buna göre kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir malî imkâna sahip olmak gerekir. Kişinin malı olmakla birlikte borçlu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser. Fakat temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.