SEYİT ÖMER YILDIZ

Şifaiye medresesinde eski sivas kilimleri satan Ebubekir Demirkaya isimli esnaf, 50-60 yıllık kilimlerden bazılarını satamayınca ilginç bir yol buldu.

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı arasında bulunan tarihi kent meydanı, Şifaiye Medresesi içinde, yıllardır eski kilimlerin satışını yapan Demirkaya, el emeği, göz nuru kilimlerinden bazılarını, çanta, cüzdan ve yelek olarak dikerek, vatandaşların beğenisine sunmaya başladı.

Vatandaşların eski Sivas kilimlerine değer vermediğinden yakınan işyeri sahibi Demirkaya; “ Sivas kilimi biliyorsunuz çok eski ve oldukça değerlidir. Bizde iş yerimizde bu kilimlerin satışını yapıyoruz. Bize gelen bazı kilimlerde yırtık yada deforme olanlar oluyor. Bunları nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük ve bu şekilde yeni ürünlere dönüştürdük”dedi.

Demirkaya ; “ Şuanda satışlarımız yaz mevsimi olması nedeniyle çok şükür iyi, şehrimize gelen yerli ve yabancı turitlerinde ilgisini çekiyor. Hatta bunları hediyelik olarak alıyor çoğu müşterimiz çünkü kolay kolay her yerde bulunacak ürünler değil, her ürün neredeyse özel çünkü başka bir eşi daha yok her kilimden ne tür ürün çıkabilecek durumdaysa ona göre yapıyoruz”ifadelerini kullandı.

Demirkaya son olarak; “Kilimlerin fiyatları 150- 300 TL'den başlayarak devam ediyor. Bazı kilimlerimiz ise işçilik, motif ve kaliteye bağlı olarak bin lirayı da aşabiliyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.