MELTEM DUMAN

Dolar kurunda yaşanan artışlar her sektörü olduğu gibi fırıncıları da olumsuz etkiledi. Her geçen gün artan fiyatlar vatandaşları olduğu kadar fırıncı esnaflarını da etkileyen zamlar fırsatçıların işlerini hareketlendirirken fırıncı esnaflarını ise kepenk kapama noktasına getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül’ün düzenlemiş olduğu basın toplantısına katılan fırıncılar son yapılan zamlarla zor durumda olduklarını söylediler.

Maliyetler konusunu değerlendiren Fırıncılar, “ Biz 300 tane fırıncıyız. Fırıncı esnafları olarak un fiyatlarındaki artışa çare bulunmasını istiyoruz. Zam işlerimizi olumsuz etkiliyor. Durum böyle devam ederse ya işçi çıkartacağız ya sigorta kaçıracağız yada kepenk kapatacağız. Sattığımız her ekmekte zarardayız. Yakında unu karaborsaya düşürecekler” ifadelerini kullandılar.

Sivas Pidecileri Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin Düzgün ise, “Kazanılan paraların fırıncı esnafında kalması için mücadele ediyoruz. Ama Türkiye genelinde zamları fırsat olarak değerlendiren toptancılar olduğu için bütün konularda fırıncılar suçlanıyor. Devlet de bu konuda fırıncıların üzerine geliyor. Zam aldığımız zaman valilerimiz kaymakamlarımız, belediyelikler hemen karşı bir grup kuruyorlar. Ancak hem esnafımızı korumamız lazım hemde vatandaşlarımızı korumamız lazım. Buradaki çalışan esnaf arkadaşlarımızın hepsi de evlerini geçindiriyor. Çözüm noktasında da şuanda devlet mahsulleri ile bir görüşmesi var. İnşallah önümüzdeki haftalar devlet bu konuda müdahalede bulunacaktır. Şuanda 81 ildeki fırıncı arkadaşların  derdi ve kanayan yarası maalesef  ki aynı. Biz bu konudan dolayı muzdaribiz. Biz fırıncılar olarak hiçbir zaman fırsatçılık yapmadık, bizim almış olduğumuz gramlar belli. Ama uncu, yağcı, stokçu olan kişiler istedikleri gün istedikleri rakamda zam yapabiliyorlar. Buda bizi rahatsız ediyor. Bunun içinde toplu alım merkezi kurmak istiyoruz. bununla ilgili de ben 5 firma ile görüştüm. Peşin fiyata alınınca ciddi rakamlar oynuyor. Nereye kadar bu şekilde gideceğimizi bilmiyoruz. Artık fırıncı ve uncularda şunu düşünüyorlar, biz aramızdaki çürük elmaları elaga edelim, peşin ön ödemeli alalım, tarzında. Buda ekonomik durumu kötü olan esnaf arkadaşımızı mağdur edecek tarzda bir uygulama bence. Bu şekilde çözüm önerileri var fakat bize yansıyan böyle bir durum henüz yok” ifadelerini kullandı.