Sivas’ın kenevir üreten iller arasına alınması noktasında bekleyişlerini sürdürdüklerini aktaran Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Sivas kenevir üreten iller arasına alınması halinde kenevirin işlenmesi ve alt yapısının oluşturulması konusunda MÜSİAD önderlik edecek. Muhtemelen alt yapı çalışmaları için resmi gazetede kararın yayımlanması bekleniyor” dedi.

 

MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Cetindağ, Sivas’ın kenevir üreten iller arasına alınması noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözün resmi gazetede yayımlanmasını beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz verdiğini ancak resmi gazetede konuya ilişkin herhangi birşeyin yayımlanmadığını aktaran Çetindağ, “Sivas’ta kenevir üretimi noktasında öyle bir algı oluşturuldu ki sanki bütün çiftçilerimiz bir anda kenevir ekecek, çok büyük paralar kazanacak herşey güllük gülüstanlık olacak. Ancak öyle birşeyin olması söz konusu değil” dedi.

Kenevirin alt yapısının oluşturulması gerektiğini aksi halde bu durumum çiftçilerin menfaatine olmayacağını aktaran Çetindağ, “Sivas’ta kontrollü bir şekilde kenevir yetiştirilmesini istyoruz. Ancak kenevir endüstriyel bir bitki. Kenevirin ekimi de kolay değil. Bu bitkinin kontrol altında yetiştirilmesi lazım. Bu sorunları aşsak bile keneviri yetiştirdik nerede işleyeceğiz. MÜSİAD aslında bu konuya talip olduğunu açıkladı. Muhtemelen alt yapı çalışmaları için resmi gazetede kararın yayımlanması bekleniyor. Resmi gazetede karar çıksa bile Sivas’ta fazla bir kenevir üretimi olmayacak. Nüfusun yüzde 66’sı tarım hayvancılıkla uğraşıyor. Hepsine kenevir ek deme şansımız da yok. Belirli miktarda üretim yapılacak ve Sivas ekonomisine katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.

TOPRAKLARIMIZ KANSER OLUYOR

Cipslik patates yetiştiren firmaların kimyevi ilaç ve fazla gübre kullanmasından dolayı topraklarımızın kanser olduğunu aktaran Çetindağ, “Sanayi türü patetes üreten firmalar var. Sivas’a geliyorlar arazi kiralıyorlar bu durum çiftçimizinde işine geliyor. Ancak firmaları kontrol etmek çok zor. Bu firmalar gübre ve kimyasal maddeleri aşırı derece çok kullanıyorlar. Topraklarımız kanser oluyor” dedi.

Firmaları takip etmenin neredeyse mümkün olmadığını aktaran Çetindağ, “Kimyasallar ve ilaçlar toprağa zarar veriyor. Firmaların patates ektiği tarlalarda sinek dahi uçmuyor. Bu firmaların amacı topraklarımızı ekip biçip darbe vurup gitmek. Nevşehir, Kayseri ve Niğde gibi illerin topraklarını mahvettiler şimdi sıra Sivas’a geldi. Sivas’tan sonra da başka illere gidecekler. Kullanılan kimyevi ilaçlar yeraltı sularımıza da zarar veriyor. Aynı zamanda yabani hayatta olumsuz etkileniyor. Devlet bu firmaları kontrol altına alması lazım. Kenevir plastik sanayinden ilaç sanayine, tarımdan hayvancılığa, tekstilden gıdaya bir çok alanda kullanılıyor” şeklinde konuştu.