Mehmet TIRPAN

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, 2018 yılının buzağı yılı olarak ilan edildiğine dikkat çekerek Sivas’ta buza ölümlerini en aza indirmek için yoğun çaba göstereceklerini söyledi.

Bu yıl çiftçilere 550 TL buzağı desteği verileceğinin altını çizen Yıldız, “Türkiye'de buzağı ölümleri ortalama yüzde 15'lerde bizim hedefimiz 2018 de bunu yüzde 5 seviyesine getirmek, böylelikle ülke genelinde 450 – 500 bin adet buzağı yaşatmış olacağız bu çok önemli” dedi.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen Sivas’ta buzağı ölümlerinin yaşanmaması için besicilerin bilgilendirildiğini vurgulayan Yıldız, “Çiftçiliği meslek olarak yapmaya başladığımızda başarıyı yakalayacağız. Üretimi mutlaka artırmamız lazım, buzağılar konusunda göbek bağı dezenfektasyonun iyi yapılması ve ahırlarda buzağıların yattıkları yerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca septisemi aşısı yapılması gerekiyor, bunlar buzağıların sağlıklı olması için önemli konulardır. Kaybedilen her buzağı bizim milli servetimizdir, kaybettiğimiz her buzağı yurt dışından yeni buzağı alınması demektir, bu konulara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Küpesiz hayvan kesinlikle ahırınızda bulundurulmamalı, mutlaka küpeleri taktırın, yeni doğan hayvanlarınızda ya da yeni aldığınız hayvanlarınızda küpe yoksa İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaatlarınızı yapmalısınız. Sevksiz kesinlikle işletmenizden ve ahırlarınızdan hayvan çıkarmayın çünkü denetimlerimiz ve yol kontrollerimiz var. Cezai işlemlere maruz kalmamınız için bu hususlarda dikkatli olmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.