SÜMEYRA DENİZ

 

Geçtiğimiz kış sezonunda yaklaşık olarak 100 bin ziyaretçiye hizmet veren Yıldızdağı Kayak Merkezi bu yıl da sezonu açmaya hazırlanıyor.  Meteroloji verilerine göre önümüzde ki hafta kar yağışı beklenen Yıldızdağı Kayak Merkezi’nde kayak severler yeni sezonun başlaması bekliyor.

 

SEYYAHLARIN GÖZÜNDE YILDIZ DAĞI

Seyyahların gözünde Yıldız Dağı Sivas’ın önemli bölgelerinden birisi olarak tanıtıldı. Yerli ve yabancı seyyahlar tarafından kaleme alınan Yıldız Dağı 16. yüzyıldan itibaren seyyah notlarına girmeye başladı. Katip Çelebi’nin 1635 yılında yazdığı Cihannüma isimli eserinde Yıldız Dağı, Sivas ile Karadeniz arasında ki en önemli bağlantı yolu olarak değerlendirildi. Katip Çelebi tarafından yazılan Cihannüma’da Yıldız Dağı “Bi-nazir ve bi-manend yaylakları müştemildir. Yıldız Suyu bu dağlardan mecma olan bir nehirdir” ifadeleri yer alıyor.

Sivas’ı 1902 yılında gelen bir diğer seyyah olan Fransız Franz ve Eugene Cumont, Voyage dans le Pont isimli seyahatnamesinde Yıldız Dağı zirvesinin çok uzun mesafelerden fark edilebildiğini belirtiyor. Cumont, seyahatnamesinde “Antik dönemde Yıldız Dağı üzerinde bir tapınak olduğu civar köylerde ki antik kalıntıların varlığı ve civarda oturan köy sakinleri tarafından kanıtlanmaktadır. Yıldız Dağı’nda ki küçük bir koyukta dağın güney yamacı üzerine biri bir papazdan bahsedilen 2 yazıt ve etrafı spiral süsler ile süslenmiş haç işareti taşıyan bir mezar taşı gördük” ifadelerine yer veriyor.