SEYİT ÖMER YILDIZ

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta çıkan olayların ardından hayatını kaybeden 37 kişi için İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi önüne tertip komitesi üyeleri tarafından çelenk ve karanfil bırakıldı.

Daha sonra Sivas 2 Temmuz Anma platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Sivas Şube Başkanı Deniz Tanrıverdi ; “Bugün 2 Temmuz 2020. Bundan 27 yıl önce bu gün birçok kültüre ev sahipliği yapan bu kentte karabulutların çöktüğü, barışa ve kardeşliğe semah dönen 33 güzel insanımızın bilimsel değerlere düşman kirli odaklarca katledildikleri günün yıl dönümündeyiz. 2 Temmuz 1993'te şehrimizde gerçekleştirilmek istenen Pir Sultan Abdal kültür etkinliği tam da Sivas'ın tarihsel misyonuna uygun olarak kültürel zenginliğimizin bir çeşidi olarak icra edilmeye çalışılmıştır. Dünyada ve bölgemizde yaşanan savaşlara, çekilen acılara karşı şairlerimiz şiirleri ile yazarlarımız öyküleri ile gençlerimiz kardeşlik semahlarıyla laik ve çağdaş bir ülkede özgürce yaşama umutlarıyla şehrimize gelmişlerdi. Ancak yukarda belirttiğimiz çağdaş, laik, bilimsel değerlere ve kültürel zenginliğimize karşı çıkan tekçi anlayış 33 insanımızı ortaçağ karanlığında olduğu gibi vahşi yöntemlerle yakarak katletmişlerdir” dedi.

Olaylarda yaşamını yitiren vatandaşları anmaya devam edeceklerini aktaran Tanrıverdi, “Bizler her yıl olduğu gibi bu yılda onların özlemini duyduğu bir ülke yaratma mücadelesi ve azmiyle yine onların huzurundayız. Onlar savaşın değil barışın ve kardeşliğin ülkesini kurmak istiyorlardı. Onlar savaşsız ve sömürüşüz bir dünya istiyorlardı. Bizler de onların idealleri uğruna bedel ödedikleri düşüncelerinin yaşam bulması için aynı azim ve kararlılıkla yarım bıraktıkları mücadelelerini sürdürmeye bir kez daha söz veriyoruz. Bu mücadele, dünyada ve ülkemizde insanlığa yönelik tüm katliamlara karşı insan hak ve onurunu savunma mücadelesidir. İnsanlık tarihin her aşamasında, insanlık suçu olan katliamlarla yüz yüze kalmıştır. Hitlerin gaz odalarından Bosna Hersek'e, Halepçe'den Solingen’e, yine ülkemizde Maraş’tan Çorum'a, Madımak'tan Suruç'a, Başbaglar’a, 10 Ekim Ankara gar katliamına kadar uzanan süreci insanlık adına utanç duyarak yaşadık. Ülkemizde ve dünyada bir daha bu tür acıların yaşanmaması için sîzlerin barış, kardeşlik ve bir arada yaşama mücadelesi, bizlerin yaşam ilkesi olacaktır. Katledilişinizin 27. Yılında taşıdığınız değerler değerlerimizdir diyerek sîzlerin barıştan, kardeşlikten, insan sevgisinden olan düşüncelerinizi sahiplenirken bir daha hem şehrimizin hem de insanlığın bu tür acıları yaşamaması için Madımak'ın utanç müzesi inşa edilmesi ve gerçek katillerin yargı önüne çıkarılarak hak ettikleri eczaya çarptırılması taleplerimizi bir kez daha haykırarak sizleri özlem ve saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.