MEHMET TIRPAN

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Apdulkadir Hastaoğlu, Et ve Süt Kurumunun satış yerlerinde zaman zaman oluşan kuyruklara ve kasapların durumu hakkında bilgiler verdi.

Et ve Süt Kurumunun olduğu her ilde kuyruk olduğunu aktaran Hastaoğlu, “Et ve Süt Kurumu kasap esnafını ciddi derecede olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar fiyatların bir nebze düşük olmasından dolayı bayram öncesinde kurumun önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Bu durum her zaman yaşanmıyor ancak bizim de kasapları korumamız lazım” dedi.

Et ve Süt Kurumunun kar amacı gütmemesi sebebiyle fiyatları düşük tuttuğunu ve ithal edilen hayvanların etlerinin satışını yaptığını aktaran Hastaoğlu, “Bu konuda Tarım ve orman Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. Her ilde bulunan Et ve Süt kurumları ile ilgili et satışı noktasında kota konmasını talep ettik. Talebimiz olumlu sonuçlandı. Vatandaşların mağdur olmasını istemiyoruz ancak bir yandan da kasapları koruma altına almamız lazım. Et ve Süt Kurumu hayvanı ithal getiriyor ve hayvanların kesimini yapıyor. Stoklamayı güzel yapıyor. Kurumun kendi tesisleri var. Kira dertleri yok. Elbette etin fiyatını düşük verir. Et ve Süt Kurumu vatandaşa ucuz et yedirsin diye bir amaçta var. Kurum kar etmiş zarar etmiş kimse onu bilemez. Bu iş sırf vatandaşa hizmet olsun diye yapılan bir iş. Et ve Süt Kurumu et satıp da para kazanmış bir kurum değil. Kasap bu şartlarda faaliyet gösterebilir mi?. Tabiki gösteremez.Kasaplar işçi pararsı, KDV, elektrik, su, vergi ve kira veriyor. Bu giderlerin yanı sıra malı temin etmede de sıkıntı var. Bu konuda kasaplarımızı korumamız lazım. Kasapların sayısı giderek azalıyor. Bu iş gerçekten yanlış. Bu işi dengeli yapmak lazım. Bunun içinde kurumlarda satılan etlere yönelik kota getirildi. Bayram öncesi Et ve Süt Kurumlarının önünde kuyruklar oluyor. Bu sıkıntı belli zamanlarda var” dedi.

GURBETÇİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Salgın sürecinde Sivas’a gelerek sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına riayet ederek Sivaslı esnafa maddi ve manevi desteklerde bulunan gurbetçi vatandaşlara teşekkür eden Başkan Hastaoğlu, “Yaz döneminde gurbetçi kardeşlerimize çok ihtiyacımız var. Gurbetçi kardeşlerimizide Sivas’a gelmeyi ihmal etmiyorlar. Bu sayede hem ekonomimiz canlanıyor hemde turizm açısından önemli bir kazancımız oluyor. Kış döneminde Üniversite öğrencilerimiz var onlarda bize maddi ve manevi anlamda destek veriyor” ifadelerini kullandı.