Mehmet TIRPAN

Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, Büyük market zincirlerinde satılması planlanan kuşbaşı ve kıymanın fiyatının düşük olması sebebiyle Sivas’ta faaliyet gösteren kasapların olumsuz etkileneceğini söyledi.

Vatandaşın ucuz et tüketmesini kendilerinin de istediğini ancak bu durumdan kasap ve besicilikle uğraşan kişilerin zarar göreceğini ifade eden Akgül: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yapmış olduğu açıklamada dana kıymanın kilosunu 29 TL, dana kuşbaşının kilosunu 31 TL’den satılması konusunu bizlerde olumlu bulduk. Ancak bu satılacak olan etin sadece ulusal marketlerde değil de kasap olan esnafları da kapsaması gerekmektedir” dedi.

Küçük esnafın zor ayakta durduğunun altını çizen Akgül: “Oldukça fazla kasap üyesi olan bir oda olarak bu şekilde yerel marketlerde satılacak olan etin kasap esnafımızı olumsuz etkileyeceğini şimdiden dile getiriyorum. Bu uygulamanın sadece yerel marketlerde değil, kasapları da kapsaması gerekmektedir. Çünkü işin erbabı kasapla iştigal eden esnaflarımızdır. Küçük esnaf zaten zorlukla ayakta durmaktadır. Bazı esnaflarımız kapısına kilit vurmayı düşünmektedir. Zaten ulusal zincirlerin rastgele şubeleşmesi küçük esnafımızı (bakkal kasap kuruyemiş) vb esnaflarımızı mağdur etmiştir. Bu durum kasap üyelerimiz daha çok mağdur olacaktır. Bu talihsiz açıklamadan geri dönülmesini ve ucuz etin tüm kasap üyelerimizde satılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

BESİCİLER DE DESTEKLENMELİ

Sivas’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu, et fiyatlarından dolayı kesim yaptıran besicilerin mağdur olacağının da altını çizen Akgül: “Eğer biz dışardan ihtiyacımızın fazlası kadar et ithal edersek ve dış ülkelere bağımlılığımızı sürdürürsek, Türkiye ve Sivas’ta besicilik yapan kişilerin mağdur olmasına sebep oluruz. Tamam, vatandaşımız ucuz et tüketsin bizlerde mutlu oluruz ancak öte yandan da besicilik yapan kişilerinde maddi olarak desteklenmesi gerekir. Besicilik yapan bir kişi baktığı hayvanına oldukça fazla masraf yapıyor. Kesim yapılan fiyat ve satılan fiyat zaten belli. Hayvanını kestiren besici oldukça farla kar elde etmediği gibi şimdi zarara uğrayacak. Kar elde etmeyen besiciler artık besicilik yapmayacak ve Türkiye’de et noktasında önümüzdeki yıllarda sıkıntı yaşanacak” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.