MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Divriği Ulu Caminin restorasyon çalışmalarının ne zaman biteceğini merak ettiklerini söyledi.

Hızlı Trenle Sivas’a gelmesi beklenen insanların Divriği Ulu Camiyi görmek isteyeceklerini ancak bu durumun mümkün olmayacağını ifade eden Karasu, “İl dışından gelen bir vatandaşın Sivas’ta ilk gideceği yer Divriği Ulu Camidir. Divriği Ulu Cami UNESCO tarafından tescillenmiş dünyaca ünlü bir eser. Türkiye’de ilk tescillenen eserin 2015 yılında restorasyonuna başlandı aradan 6 yıl geçti. Firma iskeleyi kurdu ortada yok” dedi.

Divriği Ulu Caminin restorasyonun devam etmesi için yeniden ihaleye çıkılacağını vurgulayan Karasu, “Bu tür işler işin ehline verilmeli. Davet usulü ile bu işi kim yapabilirse çağrılmalı bu işin altından kalkacak restorasyon firmalarına iş verilmeli. Bu işler bir hata yapıldığında kabul edilemez işler. 800 yıllık mirasın restoresi yapacak firma incelenmeli. İhaleleri gelişi güzel firmalar alıyor sonra kaçıp gidiyor. 2015 yılında restorasyonuna başlanan Divriği Ulu Cami aradan 6 yıl geçmesinin ardından hale restore edilemedi. Şimdi yeniden ihale yapılacak Allah bilir sonuç ne olacak. Firma işi bitirir mi bitirmez mi veya kaç yıl da bitirir belli değil. Sivas’a hızlı tren gelecek diyoruz. İlimize gelen insanlar Divriği Ulu Camiyi gezmek istediğinde ya bizim camide restorasyon çalışması var. Kusura bakmayın Divriği’ye gidemezsiniz mi diyeceğiz. Bu durum kabul edilebilir mi? Bu sebepten dolayı sadece merkezde değil ilçelerde de hızlı trenle ilgili hazırlık yapılması lazım. İlçelerdeki değerlerimizi sorunsuz bir şekilde tanıtabilmeliyiz. Özellikle ilçelerimize yaz aylarında gelen gurbetçilerimizi de Merkeze getirebilmemiz lazım. Biz bu insanları merkeze taşıyamıyorsak Ankara, İstanbul veya diğer illerden Sivas’a gelecek olan insanları nasıl Sivas’a taşıyacağız. Bu konuların hepsinin oturup konuşulması lazım. Eskişehir ve Konya hızlı tren konusunda kazançlı çıktılar. Seferler hep dolu. Eskişehir ve Konya ekonomisine ciddi katkılar sağladı. Yüksek Hızlı Trenin Sivas ekonomisine de katkı sağlaması lazım. Sivas, markalaşma ve kendi değerlerini pazarlama noktasında sıkıntı yaşıyor. Kimseyi dışlamadan ötekileştirmeden Sivas’ı marka şehri haline getirmeliyiz. Bu konuda iktidarı, muhalefeti ve şehrin ileri gelenleri kendimizi sorgulamalıyız” ifadelerini kullandı.