FATİH ÖZDAL

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, yer altı zenginliklerinin çıkartılmasından yana olduklarını ancak madencilik yaparken de doğanın ve bölgede yaşayan insanların yaşam haklarının da korunması gerektiğini söyledi.

Madencilik yapmanın doğal güzellikleri yok etmek ve suyu kirletmek anlamına gelmediğini aktaran Karasu, “Sivas’ta Afrika tipi madencilik değil Avrupa tipi madencilik yapmalıyız. Bir şeyler yaparken diğer şeyleri yok etmememiz lazım. Hem çevremizi korumalıyız hem de yer altı kaynaklarımızı çıkarmalıyız” dedi.

Birileri para kazansın diye doğanın yok olmasına karşı olduklarını aktaran Karasu, “Örencik ve Akça köylerinin bulunduğu bölgede faaliyet göstermesi planlanan maden ocağı ile ilgili önce alt yapının oluşturulması gerekli. Bölgeden geçmiş yıllarda talk madeni çıkarıldı. Çıkarılan maden yıkandı ve suları içme sularına karıştırılmıştı. Şuan aynı şey yaşansın istemiyoruz. Şuan bölgede maden çıkarılmak isteniyor. Bölge insanında bu konuda bir korkusu var. Çıkarılan maden ayrı havuzlarda yıkanmalı. ÇED kararı verilmeden önce bu durumun göz önünde bulundurulması lazım. Gerekli ekipmanlar ve yıkama havuzları oluşturulduktan sonra onay verilmeli. Bu konuda doğru düzgün denetimde yok” ifadelerini kullandı.