MEHMET TIRPAN

İl Jandarma Komutanlığı, Kangal Çetinkaya ve Alacahan Köylerinde kapatılan karakolların tekrar kendilerine 25 yıllığına tahsis edilmesini talep etti. Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan karakolların devri yapılması oy çokluğu ile kabul edildi.

Konuyla ilgili söz alan Kangal İl Genel Meclis Üyesi Emin Ünlüer, Çetinkaya ve Alacahan’ın beldelikten düşürülmesinin ardından karakolların kapatıldığını bölgede zaman zaman asayişle ilgili sorunlar yaşandığını söyledi.

İşleyiş aksaklıklarından dolayı Türkiye genelinde nüfusu 2 binin altına düşen beldelerin kaldırıldığını aktaran Ünlüer, “2016 yılında 3 beldenin beldelikleri düşürüldü. Şimdi bu nüfus yoğunluğu olan köylerin ihtiyaçlarını İl Özel İdaresi veya Köylere hizmet götürme birliği ile karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Alacahan Çetinkaya ve diğer sorun yaşanan bölgelerde statü değişikliğine gidilmesi gerektiğini aktaran Ünlüer, “Şimdi kapatılan karakollar tekrar geri açılıyor. Alacahan ve Çetinkaya bölgesindeki vatandaşların güvenliğini sağlamak adına bölgede gerçekten karakola ihtiyaç var. Çetinkaya bölgesinde nüfus yoğunluğu oldukça fazla. Bölgede 7 market var. 5 kahve var. Tren istasyonu var. Alacahan bölgesinde de aynı yoğunluk söz konusu. Bu iki bölge köy statüsünde olduğu için bölgede çok büyük sıkıntılar var. Bu sıkıntılar sadece Kangal çevresindeki köylerde değil başka ilçelerdeki köylerde de mutlaka sorunlar var. İl Özel İdaresi olarak bu bölgelere köy statüsü dışında ne gibi bir hizmet veririz düşünmemiz lazım. Bu bölgelere yönelik ayrı bir çalışma yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“KÖYLERDEKİ HIRSIZLIK OLAYLARI ARTMIŞ DURUMDA”

Divriği İl Genel Meclis Üyesi Sadık Güller ise bu tür sorunların kendi bölgelerinde de yaşandığını kapanan karakolların yağmalandığını söyledi.

Karakolların kapılarının pencerelerini söküldüğünü vurgulayan Güller, “Bu binaların atıl durumda kalması hem köylerimizin güvenliği açısından hem de bütçemiz açısından oldukça önem arz ediyor. Karakollar kapatıldıktan sonra köylerdeki hırsızlık ve mal kayıpları da artmış durumda. Bu konuyla ilgili Sivas’ta detaylı bir çalışma yapılmalı ve sahip çıkılmalı. En azından kapanan karakollar ve okullar köy tüzel kişiliğine devredilerek korunabilir” şeklinde konuştu.